Doorgaan naar artikel

BASF Vegetable seeds verhoogt zaadprijzen met 2%

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

BASF Vegetable seeds verhoogt de prijzen voor al haar leveringen met 2% per 1 januari 2022. De ‘huidige macro-economische ontwikkelingen’ noemt de zaadfirma als oorzaak.

BASF Vegetable seeds geeft in een brief aan al haar klanten aan dat ze tot nu toe alle extra kosten hebben kunnen opvangen zonder dat dit ten koste ging van de kwaliteit en service. Door de ‘huidige macro-econmische ontwikkelingen’ ziet de zaadfirma zich nu echter genoodzaakt de prijzen voor al haar leveringen vanaf 1 januari 2022 met 2% te verhogen. BASF heeft op 20 december al haar afnemers telefonisch op de hoogte gebracht van deze maatregel die inmiddels al is ingegaan voor nieuwe bestellingen. Op reeds geplaatste bestellingen is de prijsverhoging niet van toepassing.

Onrust in preisector

Een betrouwbare bron die anoniem wenst te blijven, laat weten dat er in de preisector door deze mededeling onrust is ontstaan. De prijsverhoging valt samen met een seizoen waarin de prijzen voor prei toch al niet overhouden. De prijsstijging van 2% volgt volgens deze bron op een eerdere prijsstijging voor preizaad van 3%. Dat was in september.

Nieuwe prijzen

Voor plantenkwekers speelt nog dat zij de prijzen voor hun preiplanten eerder al richting de telers gecommuniceerd hebben. Zij zullen door de prijsverhoging van het zaad nieuwe prijzen moeten berekenen en die aan de telers gaan voorleggen.

Hogere kostprijs

De zaadprijs is natuurlijk maar één aspect van de totale kostprijs voor prei. Arbeidskosten zijn de grootste kostenpost en vormen ongeveer de helft van de kostprijs. Ook prijzen van kunstmest, diesel en folie zijn gestegen. Volgens telers is de kostprijs voor prei inmiddels met 5 tot 10% omhoog gegaan.

Beheer
WP Admin