Nederlandse banken hebben in een handreiking over bijzonder beheer tien werkafspraken gemaakt.
Zo staat te lezen in de handreiking van de Nederlandse Vereniging van Banken dat banken aanvullende financiering moeten overwegen ook tijdens bijzonder beheer, mits dat verantwoord is. Ook doen banken een oproep aan ondernemers om zelf een koerswijziging voor te stellen in bijzonder beheer. Zo’n pro-actieve houding vergroot de kans op een spoedige uitstroom uit bijzonder beheer. Dat lijkt in overeenstemming met de stap die de Rabobank deze week aankondigde om met een stoppersregeling bedrijven naar een menselijker bedrijfsbeĆ«indiging te zullen leiden. Die bank was niet bereikbaar voor commentaar.
De bank moet helderder communiceren en meer vastleggen op papier. Ook moet de bank heldere doelen stellen, en bijvoorbeeld aangeven waaraan een bedrijf moet voldoen om weer uit bijzonder beheer te treden.
Ook moet de bank zorgen voor een klachtenprocedure die transparant is en zonder nadelige gevolgen voor de klant kan worden ingezet. Ook moeten banken meer doen aan onderbouwing van eventuele hogere kosten voor extra taxaties of rente-opslagen. Die extra kosten komen vaak als een verrassing en leiden tot frustratie.
In een reactie zegt Jelle Hendrickx, vertegenwoordiger van bedrijven met problemen in bijzonder beheer en oprichter van platforms als Tuin in Puin dat het probleem veel dieper ligt en niet met extra communicatie kan worden opgelost. Hij noemt zaken als deskundigheid van personeel, tijd dat aan een dossier besteed mag worden en ‘opdrachten van boven’ als veel belangrijkere factoren.