Doorgaan naar artikel

Autonome kas: AI loopt voor op teeltervaring

Foto: GJ Vlekke

Foto: GJ Vlekke

Met nog 5 weken te gaan liepen 3 teams zonder veel praktische teeltkennis in netto rendement eind oktober voor op The Croperators (Delphy en AgroEnergie) en de handmatige komkommertelers (referentie).

Het nettorendement (exclusief de kosten voor arbeid, onderhoud en waardevermindering) vertoont grote verschillen tussen de 6 teams, blijkt uit de update op Autonomousgreenhouse.com.

Nu projectleider Silke Hemming van WUR Glastuinbouw de namen erbij heeft gezet, blijkt het team Sonoma, met AI-specialisten van Microsoft, al sinds 4 september aan de leiding te gaan. The Croperators, het ‘Nederlandse tuinbouw’-team van Delpy en AgroEnergie, stond een poos op de 2e plaats, maar lijkt sinds half oktober achterop te raken.

Zelfs de referentie is The Croperators voorbij. De teams iGrow en AiCu lijken een spectaculaire eindsprint in te zetten. Het team i-Grow (met AI-specialisten van mede-sponsor Tencent) en Aicu, Chinese studenten, staan bij de laatste update nagenoeg gelijk op de tweede en derde plaats. Het team Deep Greens (Intel en Mexicaanse universiteit) lijkt begin oktober even de slag gemist te hebben en loopt nu ver achter.


Maak uitgebreid kennis met de teams en hun aanpak

Het team dat sinds 4 september voor loopt, blijkt Sonoma te zijn, met Microsoft-experts in de gelederen.

Het team dat sinds 4 september voor loopt, blijkt Sonoma te zijn, met Microsoft-experts in de gelederen.

Nog niets beslist

Hoewel de verschillen groot zijn, is de strijd nog niet beslist. Op 7 december worden de laatste komkommers geoogst. Bovendien telt het netto rendement maar voor 50% mee in de score. De mate waarin kunstmatige intelligentie (AI) is ingezet telt mee voor 30%. Het duurzame gebruik van warmte, elektriciteit, water en meststoffen telt mee voor 20%.

De winnaar van de ‘autonomous greenhouse challenge’ wordt bekendgemaakt op 12 december tijdens de AgriFoodTech in Den Bosch.

Beheer
WP Admin