Doorgaan naar artikel

Areaal glasgroente één procent kleiner

Image

De teelt van glasgroente in Nederland besloeg in 2014 circa 4830 hectare.

Dat is 60 hectare minder dan 2013 en vooral veroorzaakt door een krimpend komkommer- en paprika-areaal. De oppervlakte waarop tomaten worden geteeld steeg met 1 procent, die van aardbeien nam zelfs met 8 procent toe.

In juni ging het CBS nog uit van een areaaldaling van 50 hectare dit jaar. De teelt van glasgroente is daarmee in Nederland (met uitzondering van 2013) voor het vijfde jaar achtereen iets gekrompen.

In Zuid-Holland nam het glastuinbouwareaal naar verhouding het meest af: met 3 procent (162 hectare) en dan vooral vooral in het Westland. De glastuinbouw kampt in die regio met enorm ruimtegebrek. In Limburg was de krimp 6 procent, in Noord-Holland 4 procent. In Overijssel en Groningen groeide de glastuinbouw juist licht.

De teelt van bloemen en planten onder glas is voor het vijfde jaar op rij gekrompen. Sinds 2000 is de oppervlakte waarop snijbloemen worden geteeld bijna gehalveerd. Vooral rozenkwekers hebben het zwaar: het areaal rozen is dit jaar met bijna 20 procent gedaald.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin