Doorgaan naar artikel

Appelbomen vernield in actie tegen bestrijdingsmiddelen

Image

Zo’n 150 appeltelers uit de Franse streek Corrèze zijn dinsdag demonstratief bijeen gekomen in de appelboomgaard van een collega nadat daar de nacht tevoren 1.700 appelbomen waren omgeknakt en vernield.

De verantwoordelijkheid daarvoor werd op achtergelaten plakkaten opgeëist door een actiegroep Groupement d’Actions Antipollution et Pesticides Agricoles GAAPA die zegt te protesteren tegen het gebruik van bestrijdingsmiddelen en andere ingrepen in de natuur. De getroffen appelteler berekent de schade op minstens 30.000 euro en zegt daarvoor niet verzekerd te zijn. Hij heeft een klacht ingediend bij de plaatselijke politie en wordt daarbij gesteund door de vakorganisatie Pommes du Limousin waarbij zo’n 280 fruittelers uit de regio zijn aangesloten.

Pommes du Limousin spreekt daarbij in een verklaring van ‘een walgelijke en onaanvaardbare misdadige actie’ die te meer onbegrijpelijk is omdat de bomen van de getroffen telers volgens de bond nimmer met bestrijdingsmiddelen zijn behandeld. Inmiddels heeft ook de Fédération nationale des producteurs de fruits FNPL de actie veroordeeld als ‘een daad van milieu terrorisme.’

Delen

Image
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin