Doorgaan naar artikel

Aldi is wispelturige koper van Nederlandse groente

Foto: ANP premium

Foto: ANP

Aldi haalt voor de winkels in Nederland in deze fase van het seizoen de meeste glasgroente uit Marokko, Spanje en België.

Waar Aldi lof oogst voor een regionaal project met vergeten groente in Overijssel, lijkt de keten voor het overgrote deel van zijn inkoop niet erg vast te houden aan de herkomst Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek naar de herkomst van glasgroente door Groenten&Fruit.

Veel Marokkaans product

Aldi haalt trostomaten en gele en groene paprika op dit moment uit België en Spanje en vrijwel het hele snack- en snoeptomatenassortiment uit Marokko of Spanje. Een meerderheid van het glasassortiment komt nu uit het buitenland.

Dat is bij concurrenten nog nauwelijks het geval met een overwegend Nederlandse herkomst. Zo is Lidl, de concurrent van Aldi, trouw aan zijn Nederlandse leverancier Harvest House en sieren Nederlandse vlaggen op veel verpakkingen tomaten. Daarmee wijkt Lidl weinig af van de wat luxere winkels van Plus en Albert Heijn.

Nederlandse telers woedend

Aldi heeft dit jaar op verschillende momenten ook de woede van Nederlandse telers op de hals gehaald door op cruciale momenten over te stappen op Pools product. Dat was bij de start van het appelseizoen het geval toen Sissi Red-appels uit Polen werden gehaald terwijl duurdere Nederlandse appels beschikbaar waren. Ook toen afgelopen september de prijs voor losse tomaten piekte, besloot Aldi Poolse tomaten in te vliegen.

Dat staat een winkelorganisatie vrij, maar met de extra inkoopeisen voor PlanetProof die dit jaar worden ingevoerd voor Nederlands product, zou je mogen verwacht dat een keten blijft inkopen op die markt als het lastig wordt.

PlanetProof-premie

Het vroege uitstappen uit Nederlands glasgroente is economisch goed verklaarbaar, maar als dat gebeurt in een tijd dat de afzet van Nederlands product onder druk komt, raakt dat ook het verdienvermogen van een sector. En die sector probeert de extra investering en inzet voor PlanetProof in zijn opbrengstprijs terug te verdienen.

Aldi heeft eerder dit jaar wel aangegeven zijn vaste telers extra kosten voor PlanetProof te vergoeden. Daar kreeg de keten ook loftuitingen voor, maar de inkoop is door het eerste jaar PlanetProof niet gewijzigd en mogelijk nog internationaler.

Lees ook: Zo staat het ervoor met PlanetProof

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin