Doorgaan naar artikel

Aldi VK tekent 20-jarig contract met fruitleverancier

Het grootste Britse hardfruitbedrijf AC Goatham & Son gaat fors appel- en perenboomgaarden aanplanten voor Aldi. Die supermarktketen verbindt zich daarvoor voor 20 jaar aan de leverancier.

AC Goatham is sinds dit jaar de enige leverancier van Brits hardfruit aan Aldi-winkels in Engeland. Daarvoor nam Aldi afscheid van Bardsley England, het fruitteeltbedrijf dat eerder eigendom was van Greenyard. Die verkocht het in 2021 aan een investeringsmaatschappij. Het Britse Bardsley kwam daarna in grote problemen door kostenstijgingen die het niet kon doorberekenen.

Meer Brits fruit in Aldi-winkels VK

Aldi wil het aandeel Brits fruit verhogen met de Britse leverancier. Dat kan betekenen dat de discounter minder importeert. AC Goatham gaat bijvoorbeeld nu 80 hectare boomgaarden aanleggen exclusief voor Aldi. Daar komt jaarlijks nog 40 hectare uitbreiding bij, blijkt uit berichten over de transactie. Eigenaar Ross Goatham: “Dit geeft ons nu het vertrouwen om te investeren in de toekomst en om meer Britse appels en peren te telen voor Aldi, wat duurzaamheid, levensvatbaarheid en vooral de Britse voedselzekerheid garandeert.”

AC Goatham produceert jaarlijks 450 miljoen stuks appels en peren, waarvan 250 miljoen stuks naar Aldi gaan. Bij appels gaat het vooral om Britse rassen en rassen als Gala en Braebun, maar ook rassen met Nederlandse wortels als Rubens en Maribelle. Bij peren produceert AC Goatham vooral Conference, Concorde en Doyenné du Comice.

Afnamecontract voor 20 jaar ongekend

Een 20-jarig afnamecontract is ongekend en laat zien dat de supermarktorganisatie wil investeren in de Britse teelt, vindt ook Ali Capper, voorzitter van de Britse fruittelersorganisatie British apples and pears. “Het is fantastisch dat de toekenning van Aldi Supermarkt van het Jaar hen heeft geïnspireerd om zich op lange termijn in te zetten voor onze grootste teler in de sector”, voegde ze eraan toe. “De aard van boomgaarden is dat telers een financiële verbintenis van 20 jaar aangaan wanneer ze die planten. Deze deal betekent dat de retailrelatie voor die periode wordt vastgelegd.”

Het bedrijf begon in 2016 voor Aldi te werken en vervijfvoudigde de volumes sinds het de enige leverancier is van de Duitse prijsvechter. Toen werd gesproken over een contract ter waarde van € 35 miljoen. Nu gaat het voor 20 jaar over een contract ter waarde van € 881 miljoen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin