Doorgaan naar artikel

Hoe Greenyard fruitplannen Engeland afbouwt

Greenyard kan wel eens snel een einde maken aan de fruitactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk.

De Belgische multinational Greenyard meldde bij het verschijnen van de jaarcijfers op 15 juni dat het Greenyard Fresh UK in de verkoop zet. Dit handelsbedrijf handelt in Brits hard- en zachtfruit en importfruit.

Als moeder Greenyard de verkoop afrondt, komt er ook een definitief einde aan de contacten met de Britse teler Bardsley England. Bij dit moderne fruitteeltbedrijf in Kent stapte Greenyard in 2016 in als aandeelhouder. Bardsley heeft namelijk goede leveringslijnen bij alle vooraanstaande Britse supermarkten. Tot een verdere uitbouw van die relatie kwam het niet. In juli 2021 besloot Greenyard al tot verkoop van haar aandeel Bardsley. De internationale investeringsgroep Carmellia kocht 80 procent van de aandelen Bardsley.

Samen verpakken

De contacten met Bardsley bleven bestaan via het Britse handelsbedrijf Greenyard Fresh UK. Die dochter van Greenyard liet fruit van Britse telers sorteren en verpakken in het moderne pakstation van Bardsley. Dit pakstation lieten Greenyard Fresh UK en Bardsley in 2017 samen nog bouwen. Bardsley kreeg het pakstation in 2021 al in eigen handen door de aandelen van Greenyard Fresh UK terug te kopen. Greenyard Fresh UK tekende toen wel een contract om te blijven sorteren in het pakstation van Bardsley om zo de bezettingsgraad te garanderen.

Logistieke problemen

Voor het afbouwen van de fruitdivisie in Engeland wordt door Greenyard gewezen op de lastige marktomstandigheden in Engeland. Greenyard Fresh UK wordt via haar importactiviteiten geraakt door de brexit. Daarnaast spelen logistieke problemen op de Britse markt een rol. De versactiviteiten beslaan circa € 70 miljoen, maar de bijdrage aan de winst van moeder Greenyard is negatief.

Als Greenyard zich terugtrekt met fruithandel uit het Verenigd Koninkrijk, blijft alleen de diepvriesdivisie over. In het afgelopen boekjaar was nog 5,7% van de omzet van Greenyard in het Verenigd Koninkrijk. Als de verkoop rond is, zal dat rond de 5,0% bedragen. De diepvriesdivisie heeft minder last van brexit omdat het met Britse groentetelers werkt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin