‘Akkerbouwers vinden voor Vintor is lastig’

28-04-2016 | Laatste update op 27-10 | |
Akkerbouwers vinden voor Vintor is lastig
Akkerbouwers vinden voor Vintor is lastig

“We zitten nog in Topscore”, vertelde Dirk Spruit in Nibbixwoud op 20 april. “De laatste wortels zetten we nu op.” Dat betekent dat dit ras iets langer wordt doorgetrokken dan aanvankelijk de bedoeling was. “We hebben vorig jaar nog een hoekje Topscore bijgekocht, om er zeker van te zijn dat we volop kunnen blijven draaien.” In de loop van vorige zomer werd namelijk duidelijk dat een paar zaaisels minder wortels zouden geven dan gedacht. De kwaliteit van het lof is in orde. “Werken met Topscore is zeker geen straf.” Aan de instellingen in de cel is weinig veranderd. De trek start bij 17,5 graden Celsius watertemperatuur, afbouwend naar 15 graden. De luchttemperatuur is in het begin 16 graden en op het einde 14 graden.

Overstap naar Flexine en First Lady

Vanaf half mei wordt overgestapt naar Flexine, aangevuld met het ras First Lady. “We hoorden goede berichten over First Lady, vandaar dat we die wel wilden proberen. We hebben er 7 hectare van, we willen zowat elke week een cel doen om te zien hoe het ras zich houdt ten opzichte van Flexine.”

Vintor minder wortels

Wat de rassenkeus betreft wijst Spruit specifiek op het ras Vintor. Het is lastig om nog akkerbouwers te vinden die het ras willen telen, stelt hij vast. Reden is het achterblijvende aantal wortels ten opzichte van recentere rassen als Topscore, Flexine of First lady. “Dat kan wel 30 tot 40 duizend wortels per hectare schelen. Een akkerbouwer wil zijn omzet hebben, dus die wortelen zouden dan duurder moeten zijn. Dat is lastig.”

Roodlof naar Japan

Het bedrijf levert ook aan een afnemer in Japan, in deze periode van het jaar met de nadruk op roodlof. “Dit jaar doen we zo’n 12 hectare, met het ras Redoria plus het ras Festive van Novisem. Een collega tipte ons over dit ras. Vorig jaar bleek de zaadkwaliteit van Redoria achter te blijven. We moesten toen zowat 600 duizend zaden per hectare zaaien, met de kans op te weinig wortels om ons roodlof-programma vol te krijgen. Roodlof telen we jaarrond.”

Spruit
Dirk Spruit witlofteler
Meer over


Beheer