Akkerbouwer tegen komst Microsoft Agriport A7

22-01-2016 | Laatste update op 25-07 | |
Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

Akkerbouwbedrijf Meerpak BV uit Middenmeer verzet zich tegen de vestiging van nieuwe datacenters op bedrijventerrein Agriport A7. De onderneming stapt naar de hoogste bestuursrechter, de Raad van State.

Meerpak BV vreest voor aantasting van het woon- en leefklimaat, maar ook gevolgen voor de bedrijfsvoering. De onderneming ligt op ongeveer 1 kilometer van het uitbreidingsgebied en maakte bij de gemeente al bezwaar maar kreeg hier nul op het rekest. Het bedrijf zelf is niet bereikbaar voor commentaar.

Datacenters naast glastuinbouw

Agriport A7 ligt zo’n 50 kilometer ten Noordoosten van Amsterdam. Het bedrijventerrein wordt vanaf 1999 ontwikkeld op honderden hectares voormalige akkerbouwgrond. Aanvankelijk was het plan grootschalige glastuinbouw en logistiek te ontwikkelen in Agriport A7, maar toen het park niet helemaal vol kwam, werd de blik verbreed.

Ligging Agriport A7 en plangebied datacenter binnen de Kop van Noord-Holland. Foto: gemeente Hollands Kroon

Ligging Agriport A7 en plangebied datacenter binnen de Kop van Noord-Holland. Foto: gemeente Hollands Kroon

70 hectare voor Microsoft

Microsoft kreeg toestemming er voor honderden miljoenen euro’s een enorm datacenter te bouwen. De Amerikanen kozen voor Agriport A7, omdat het relatief dichtbij Amsterdam, wellicht het belangrijkste internetknooppunt van Europa, ligt. Een datacenter is bedoeld voor het opslaan en doorgeven van digitale informatie. Microsoft ‘bezet’ 40 hectare.

De gemeente Hollands Kroon paste het bestemmingsplan aan waardoor nog eens circa 70 hectare beschikbaar komt. Microsoft heeft al een vergunning gevraagd om een nieuw datacenter te bouwen, maar Meerpak BV is hier tegen.

Cees Bron
Jan Cees Bron redacteur ondernemen
Meer over


Beheer