Doorgaan naar artikel

Afzetpartijen glasgroente willen doorbraak in energie en middelen

Afzetpartijen in glasgroenten gaan samenwerken om grote stappen te zetten in energieverduurzaming en groene gewasbeschermingsmiddelen.

Dit jaar moeten voor zowel energieverduurzaming als teelt zonder chemische middelen afzonderlijk grote projecten starten. De afzetorganisaties in glasgroenten doen dat samen met partners uit techniek, zaad- en advies. Deze afzetorganisaties gaan samenwerken door in zes kassen in zes teelten chemische middelen weg te laten en te telen met beschikbare groene middelen. Het streven is dat de vijf afzetorganisaties in Federatie Vruchtengroenteorganisaties (FVO) – Oxin Growers, Harvest House, Growers United, The Greenery en ZON – allen een kas van 5 hectare inbrengen van een lid-teler.

Aanvraag SIG&F-subsidie voor programma Weerbare teelt

Voor dit programma genaamd Weerbare teelt vraagt FVO steun aan bij het Europese subsidieprogramma SIG&F (voorheen GMO). Jelte van Kammen, directeur van Harvest House, presenteerde de pilot op het Verscongres van het kennisinstituut EFMI. Harvest House is een van de leden van FVO. De organisatie voor afzetpartijen heeft daarmee de samenwerking opgeschroefd. Telers van de verschillende afzetorganisaties zullen ook bij elkaar komen om te leren van de ervaringen. Kennis delen zij open met geïnteresseerden.

Genoeg kennis op de plank

Het is bij nadruk geen onderzoeksproject. “Ik heb met de partners uit de toeleverende sector gesproken en zij verzekerden mij dat genoeg kennis op de planken ligt voor de komende vijf jaar.”

Van Kammen begrijpt dat het telen zonder chemische middelen zal leiden tot het afscheid van steenwol. Als snel denkt Van Kammen aan kokos, zoals bij de duurzame teeltvorm van Pura Natura voor de Amerikaanse markt. Het nu gestarte teeltprogramma staat los van dat oude programma Pura Natura.

Doorbraak in energietransitie nodig

Ook voor doorbraken aan de energiekant start dit jaar nog een traject met grote ambities. Dat is niet in een uitvoerende maar inventariserend traject. Een groot cluster van bedrijven in de tuinbouwtechniek, teelt en toeleveranciers gaat een programma in van ACCEZ, een innovatieplatform dat helpt om kennis uit een complexe keten met veel spelers naar boven te halen.

Van Kammen wijst op de noodzaak voor de glastuinbouw een doorbraak te forceren op vlak van energie. Biomassa lijkt weggevallen en aardwarmte kent ook knelpunten in met name Limburg. “We gaan kijken wat nodig is om die energietransitie wel voor elkaar te krijgen. Veel staat nog in de kinderschoenen, zoals groene waterstof. Shell gaat groene waterstof maken, maar we staan als glastuinbouw achteraan de rij, omdat andere industrieën voorrang hebben.”

Op zoek naar nieuwe helden in glastuinbouw

Tegelijk heeft de energiecrisis bewezen dat tuinders ook met minder gas af kunnen. Ook heeft een aantal vooruitstrevende glasgroentetelers al ervaring opgedaan met teelt zonder chemische middelen. De glastuinbouw zoekt naar nieuwe helden om dit verder te brengen, aldus Van Kammen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin