Doorgaan naar artikel

Afwikkeling FresQ-zaak ingezet

Hadden FresQ-leden vanaf 2009 recht op GMO of niet? Die vraag staat centraal in de procedure. - Foto: Gerard Boonekamp

Hadden FresQ-leden vanaf 2009 recht op GMO of niet? Die vraag staat centraal in de procedure. - Foto: Gerard Boonekamp

Het oude hoofdkantoor van FresQ is verkocht en met de opbrengst doet de curator nu extra boekenonderzoek naar het faillissement.


Henri Bentfort van Valkenburg, curator van DVDW
Advocaten. – Foto: DVDW Advocaten

Dat blijkt uit het derde faillissementsverslag van de curator Henri Bentfort van Valkenburg van DVDW Advocaten. De opbrengst was ruim € 700.000.

De curator doet onderzoek naar het faillissement dat in 2017 werd uitgesproken nadat bleek dat de rechter de terugvordering van GMO-miljoenen niet onrechtmatig achtte. In totaal proberen eisers circa € 50 miljoen te verhalen bij de telersvereniging. De curator kijkt ook naar de rol van bestuurders in het faillissement.

Veiling productiemiddelen

Het is niet de Belastingdienst die het pand in De Lier verkocht als schuldeiser, maar de curator zelf. De Belastingdienst gaat wel productiemiddelen veilen die in eigendom waren van FresQ. De middelen staan op zes teeltbedrijven en hadden een aanschafwaarde van € 3,1 miljoen. Wat de actuele waarde is en hoever de veiling is gevorderd, wordt niet duidelijk uit het verslag. Ook te verwachten uitspraken van het College van Beroep voor Bedrijfsleven zijn niet opgenomen in het verslag. Niet verwacht wordt dat de uitspraken nog grote wijzigingen opleveren in de langlopende GMO-terugvorderingszaak.

Dochterondernemingen FresQ

Wel valt uit het verslag op te maken dat de vereffening van bezit van FresQ in dochterondernemingen dichterbij komt. De curator overlegt nu met advocaten van de vereffenaars over de wijze van vereffening.

De curator heeft eerder een lijst met dochterondernemingen gepubliceerd waarin FresQ nog aandelen bezit. Op die lijst staan partijen als FresQ RedStar, FresQ Kent en FresQ United West Growers. De curator heeft per dochteronderneming een voorstel ontvangen van de vereffenaar over hoe vereffening van FresQ bezittingen of aandelen zullen plaatsvinden.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin