Doorgaan naar artikel

‘Afschaffen productschappen is eigen schuld’

Dat de productschappen worden afgeschaft is de schuld van de sector zelf. Dat zegt Rinus van Schendelen, hoogleraar politicologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De sectoren hadden volgens hem veel eerder moeten ingrijpen bij de productschappen. “Als er heffingen worden geheven, is het logisch dat daar herrie over komt. Dan moet je niet aan de politiek een open kans geven om de opheffing van de productschappen voor te stellen, maar als productschap ervoor zorgen dat je die heffingen bij de achterban beter kan verantwoorden”, vindt de politicoloog. Een weg terug is er volgens Van Schendelen niet meer.

Er wordt nog wat hoop geput uit de bevindingen van de Raad van State. Het advies van de Raad van State op het wetsvoorstel voor het afschaffen van de productschappen is kritisch, maar zal door de minister naast zich neer worden gelegd, verwacht Van Schendelen. Het wetsvoorstel voor ontbinden van de productschappen is vorige week naar de Tweede Kamer gestuurd. Met name de Eerste Kamer was kritisch over de voortgaande ontbinding van de productschappen, zonder dat de onderliggende wet hiervoor behandeld was door het parlement. Volgens Van Schendelen is het feit dat de schappen al bijna weg zijn voordat de wet er is, logisch. “De schappen kregen veel geld voor de controletaken die ze uitvoerden voor regels vanuit Brussel. Dit geld gaat niet meer naar de schappen en dus moeten deze worden afgebouwd”, legt Van Schendelen uit. Een weg terug is volgens hem niet meer mogelijk. “Door het onderbrengen van de controletaken bij de ministeries, heb je een belangrijke nutsfunctie van het productschap weggehaald. Ik denk ook niet dat er nog voldoende handen op elkaar te krijgen zijn om terug te gaan naar de oude situatie.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin