Doorgaan naar artikel

Afnemende belasting gunstig voor laatste zetsel

Het paprikagewas bij Patrick van der Voort in Honselersdijk heeft net een behoorlijke zetting achter de rug.

“Ik verwacht dat het gewas in week 34 en 35 over de top van de plantbelasting en van de energiebelasting heen zal zijn. Dat tijdstip zou goed uitpakken voor de aanleg van het laatste zetsel.” Het blijft nog wel afwachten of de weersomstandigheden mee blijven zitten, en het voldoende licht blijft om die laatste zetting er goed aan te laten komen.

De planten hebben zich goed gehouden in de afgelopen periode. “Het gewas is alleen maar krachtiger uit de warme periode gekomen. Het heeft wel een enkel neusje opgelopen, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben.”

Najaars instellingen

Langzamerhand gaat de klimaatregeling weer richting de najaar-instellingen. “Zoals de luchtlijnen verder weg zetten en de beurtgroottes groter maken.” Op de wisselende weeromstandigheden, met afwisselend zonnige en regenachtige dagen, valt goed in te spelen. “Er is aardig op te reageren. Met lichtverlagingen op lucht kun je een heel eind komen rond deze tijd.”

Er wordt gestookt op 18 graden Celsius tot 01.00 uur, waarna weer wordt opgestookt richting de dagtemperatuur van 20 graden (die rond zonop wordt bereikt). In de ochtend staat de luchtlijn op 22 graden Celsius, waarbij er een graad lichtverlaging van af mag. Daarna wordt de ventilatietemperatuur opgebouwd naar 26 graden. Aan het eind van de dag mag die temperatuur flink opbouwen naar 26 graden, om dan weer hard te zakken naar de voornachttemperatuur.

Grotere druppelbeurten

Met de watergift worden aan het begin en eind van de dag grotere druppelbeurten van 150 cc. aangehouden, in plaats van de beurten van 120 cc. overdag. “Zo proberen we iets droger te telen.”

De EC is de laatste weken behoorlijk gezakt, waaraan ook de behoorlijke groei-explosie van het gewas is terug te zien. Daarom heeft Van der Voort de EC-gift iets verhoogd. “Ik ga er vanuit dat die nu rond de 3,5 zal blijven.”

Plagen onder controle

Plagen vormen geen problemen. “We zien al een maand een rupsje, een rode luis en een boterbloemluisje. Maar het blijft allemaal onder controle. Wel zie je spint nu iets op komen zetten, maar ook die blijft onder controle.

Steun nodig

Niet de teelt, maar de import-stop van Rusland houdt Van der Voort uiteraard het meest bezig, net als al zijn collega’s. “Iedereen heeft daar last van, maar ik heb de indruk dat bij paprika de klap bij rood nog harder aankomt dan bij de andere kleuren.”

Steun vanuit Brussel zal de verstoorde marktsituatie niet kunnen goedmaken. Als is compensatie wel hard nodig en vindt Van der Voort die ook op zijn plaats. “De politiek heeft de keus gemaakt om een boycot tegen Rusland uit te roepen. Dan moet zij daar ook de verantwoording voor nemen. Het kan het niet zo zijn dat de gevolgen daarvan dan bij één sector weggelegd worden.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin