Doorgaan naar artikel

Adri Bom-Lemstra wordt voorzitter Glastuinbouw Nederland

Adri-Bom Lemstra is per 1 mei voorzitter van Glastuinbouw Nederland. - Foto: Valerie Kuypers

Adri-Bom Lemstra is per 1 mei voorzitter van Glastuinbouw Nederland. - Foto: Valerie Kuypers

Adri Bom-Lemstra wordt de nieuwe voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Ze geeft er haar functie als gedeputeerde bij de provincie Zuid-Holland voor op.

De ledenraad van Glastuinbouw Nederland heeft op 3 maart de benoeming per 1 mei van Bom-Lemstra bekrachtigd. Net als haar voorganger Sjaak van der Tak is zij een politiek actief CDA-lid. Bestuurservaring en haar omvangrijke Haagse politieke netwerk waren ook belangrijke criteria in de profielschets die Glastuinbouw Nederland opstelde na het vertrek van Van der Tak naar LTO Nederland.

Adri-Bom Lemstra is per 1 mei voorzitter van Glastuinbouw Nederland. - Foto: Valerie Kuypers

Adri-Bom Lemstra is per 1 mei voorzitter van Glastuinbouw Nederland. – Foto: Valerie Kuypers

Provincie en Greenports

Bom-Lemstra is al sinds de tijd dat ze nog in de Westlandse gemeentepolitiek actief was, nauw betrokken bij de glastuinbouw. Bij de provincie Zuid-Holland begon ze twee jaar geleden aan haar tweede termijn als gedeputeerde. Ze bestiert daar behalve Land- en tuinbouw ook de portefeuilles Economie en innovatie, Gezond en veilig en Milieu en bodem. Het is ook vanuit haar positie als Gedeputeerde dat ze voorzitter is geworden van Greenports Nederland en van Greenport West-Holland.

Of dat ook automatisch betekent dat ze per 1 mei die voorzittersfuncties inlevert, is nog niet helemaal zeker, zegt Bom-Lemstra. Daarvoor is haar benoeming nog te vers. “Het is heel snel gegaan, in een tijdbestek van een week. Ik hoefde niet heel erg lang na te denken. Ik was vooral vereerd dat ik werd gevraagd. Ik ken de sector en ik ken het politiek en maatschappelijk speelveld heel goed, dus ik weet wel: ik héb nu een heel leuke baan bij de provincie, maar ik krijg per 1 mei ook een heel leuke baan in de glastuinbouwsector.”

Verbinding met maatschappij

De nieuwe voorzitter gaat richting geven aan de verdere vergroening en verduurzaming van de sector. De nadruk komt met haar aantreden nog sterker te liggen op de verbinding tussen glastuinbouw en maatschappij. “Ik zie het als mijn taak om de verbinding met onze omgeving te intensiveren”, aldus Bom-Lemstra. “Dat betekent dat ik ervoor moet zorgen dat beslissers bij de overheid de glastuinbouw op het netvlies hebben als een sector met veel oplossingen voor allerlei uitdagingen, zoals de energietransitie, maar ook gezondheid en welbevinden. Het is nu soms nog zo dat we in het buitenland bekender zijn dan bij onze eigen politici. Ik sta ervoor dat iedereen weet wat de glastuinbouw kan.”

Beheer
WP Admin