Doorgaan naar artikel

Acties stimuleren verkoop van veldsla

Foto: Peter Visser premium

Foto: Peter Visser

Door acties van supermarkten is de verkoop van veldsla in Duitsland in de afgelopen week sterk gestegen. In Nederland wordt veldsla kleinschalig in kassen geteeld, maar in Duitsland is het een vrij groot vollegrondsgroentegewas.

De acties komen op het juiste moment, want ze vallen samen met een toename van de productie. Uit de prijsvorming blijkt dat die toenemende productie nu goed in de markt kan worden gezet, aldus het Duitse marktbureau AMI. Daarmee zijn de actieweken van vorige week een schoolvoorbeeld van een goede planning.

Licht dalende prijs

Tijdens de actieweek ligt veldsla in de winkel voor 69 tot 89 cent per verpakking van 150 gram. Tegenover de gunstige prijs voor de consument staat een daling van de prijsvorming op de Duitse groothandelsmarkten, van € 6,75 per kilo naar € 5,30. Geconcludeerd kan worden dat de actieweek een verdere prijsdaling heeft doen voorkomen, gezien de toename van de aanvoer. Voor een nicheproduct als rode veldsla werd volgens het BLE vorige week € 5 per kilo betaald.

Goede verwachtingen

In het voor veldsla belangrijke Zuid-Duitse teeltgebied Rheinland-Pfalz stijgt de aanvoer van veldsla weliswaar, maar door hittegolven in de nazomer stijgt de productie minder dan normaal. De Franse export van veldsla neemt na een toename inmiddels weer af. Dat betekent dat er voorlopig geen druk op de momenteel goede prijsvorming te verwachten valt. Zeker niet omdat de Duitse consumptie van veldsla in de loop van de maanden september tot en met december iedere maand stijgt tot een niveau van gemiddeld circa 5 kilo per 100 huishoudens per maand in de wintermaanden, heeft AMI berekend.

Bekijk actuele marktprijzen in de prijsmodule.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin