Doorgaan naar artikel

ABN AMRO: minder risico op gaspieken

De economen van de bank zien geen definitieve terugkeer naar anderhalf jaar geleden. Foto: Ton van der Scheer premium

De economen van de bank zien geen definitieve terugkeer naar anderhalf jaar geleden. Foto: Ton van der Scheer

De gasprijzen voor de kortere termijn vertonen al een paar weken een stijgende lijn. ABN AMRO ziet echter minder risico op prijspieken zoals vorig jaar.

De gasbuffers zitten vol, Rusland is door andere gasleveranciers vervangen en we verbruiken met zijn allen al een jaar lang veel minder gas. Alle seinen staan volgens ABN AMRO op groen voor lagere gasprijzen.

Maar de economen van de bank zien toch geen definitieve terugkeer naar anderhalf jaar geleden. “In ons basisscenario blijven de gasprijzen hoger dan vóór de energiecrisis, maar zelfs in een negatief scenario verwachten we niet dat de prijzen zullen terugkeren naar de niveaus die we afgelopen zomer op het hoogtepunt van de crisis zagen.”

Langere termijn blijft stabiel

Dat hoogtepunt werd precies een jaar geleden gemarkeerd door een gasprijs van ruim meer dan € 3 per kuub. Op dit moment stijgen de gasprijzen weer, maar met een daggasprijs van 42 cent per kuub zijn dat relatief milde prijsstijgingen. De prijsvorming voor de jaren na 2024 blijft vlak. De 31 cent die gas kost voor levering in 2027 is al stabiel sinds februari. Vorig jaar rond deze tijd was gas voor 2026 (wat toen het vierde volgende jaar was) meer dan twee keer zo duur.

Chinese economie herstelt langzamer

ABN AMRO denkt dat de gasprijzen voor de rest van 2023 op een gemiddelde van ongeveer 55 cent per kuub zal uitkomen en voor heel 2024 op gemiddeld 60 cent. Als Rusland alle uitvoer naar Europa stopt kan dat weer boven de euro gaan uitkomen. Momenteel werkt met name het moeizame herstel van de Chinese economie juist dempend op de gasprijs. Ook de toegenomen flexibiliteit van de gasaanbieders die de plek van Rusland hebben ingenomen stelt de economen van ABN AMRO gerust.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin