teeltgeluid

‘Deze week hopelijk volop in de werkzaamheden’

Peenteler José Waverijn is wat later met zaaien. De natuur was nog niet zo ver op zijn bedrijf in Zeeuws-Vlaanderen.

José Waverijn is akkerbouwer en loonwerker met een groot areaal peen (40 hectare). Met zijn broer Marco runt hij Maatschap Waverijn in Philippine, Zeeuws-Vlaanderen. Het eigen teeltplan met aardappel, ui, suikerbiet en witlofpennen beslaat 180 hectare. De B-peen is voor de verse markt. “We zijn later met zaaien. Sommigen zijn eind februari begonnen op lichte gronden. Maar ik had wat weerstand; de natuur was nog niet zover”, aldus Waverijn, die vorige week stond te trappelen om te beginnen.

Laguna en Romans

Voor de vroege teelt worden Laguna en Romans gezaaid, 1,4 miljoen stuks per hectare. “Dan hebben ze ruimte om te groeien”, verklaart Waverijn. “Bij de overige teelten gaan we tot 1,8 miljoen stuks.” De zaaibedden zijn in februari voor een deel klaargemaakt. Waverijn past een voorraadbemesting toe op basis van ervaring: 450 kilo patentkali per hectare of 700 kilo polyfosfaat, afhankelijk van de grondsoort. Het grondmonster dient vooral om een algemene indruk te krijgen van de conditie van de grond.

Foto: Duo-Foto
Foto: Duo-Foto

‘We telen Planet Proof’

Tijdens het zaaien wordt ‘om aaltjes te verlammen’ een beetje Vydate meegegeven op gronden waar het vrijlevend aaltje wordt verwacht. “We telen PlanetProof. Het verlies van Cruiser in de zaadcoating is dubbel. Je gebruikt bij aanvang minder chemie, maar als je problemen krijgt met wortelvlieg moet je naderhand des te meer gebruiken.”

De huid van de peen is wat ribbelig, omdat de grond harder was. Maar we zien geen vlekken

Bewaarpeen goed door droge zomer

Op dit moment worden de bewaarpeen en de aardappelen afgeleverd. “De kwaliteit ervan is goed”, aldus Waverijn. Met dank aan de droge zomer van 2018. Waverijn: “De huid van de peen is wat ribbelig, omdat de grond harder was. Maar we zien geen vlekken. De kilo-opbrengst was wel minder, maar veel peen gaat naar België en daar houden ze wel van fijne wortels.” Het personeel is allround en doet zelf het onderhoud aan de machines. In de winter de voorjaarsmachines en nu die voor de oogst. Waverijn: ”Maar als het weer zo blijft, gaan we het land weer op. Binnen een week zitten we hopelijk volop in de werkzaamheden”, alduis Waverijn vorige week.

Auteur: Marga van der Meer

Of registreer je om te kunnen reageren.