teeltgeluid

‘Dan maar met minder peentelers PlanetProof’

Johan Punter in Slootdorp heeft nog peen op voorraad, geeft hij aan. Gunstig in dit verband is dat de prijs sinds 2 weken behoorlijk is verbeterd. “De verwerkers hebben het best druk, er is vraag.”

Daar komt bij dat vanwege de vaak matige kwaliteit er bruto meer nodig is, om netto een mooie hoeveelheid product te krijgen. “De tegenvallende kwaliteit heeft alles te maken met de royale neerslag in september. Ook hier in de Wieringermeer, we hebben zowat 14 dagen elke dag regen gehad. We hebben één perceel niet gerooid vanwege puntrot, op andere percelen moesten we soms stukjes laten zitten.”

“Wat we nu op voorraad hebben, is goed te verwerken, maar daarmee heb je het ook wel gezegd. Goed dat de prijzen zijn aangetrokken. In normale jaren proberen we in mei of juni leeg te zijn. Maar ik weet niet of dat dit jaar ook haalbaar is. Misschien dat we wat eerder van de voorraad af moeten.”

Lees de marktanalyse met laatste ontwikkelingen op de peenmarkt

Bestrijding wortelvlieg

Peen kan niet tegen overmatig veel neerslag, maar ook niet tegen de wortelvlieg. Het insect was een knelpunt, en dat blijft het vooralsnog: helemaal vanwege het verdwijnen van Cruiser. Dit seizoen mag de zaadcoating nog, volgend jaar niet meer. Het alternatief is Vydate vanwege de nevenwerking op wortelvlieg, en Nemguard. Dat is een biologisch middel dat na het gebruik veel water nodig heeft. “In Noord-Holland regent het tot de langste dag vaak mondjesmaat of niet. Moet je dan gaan beregenen? Daar zit volgens mij niemand op te wachten.”

Richtlijnen PlanetProof

Een punt met Vydate is dat daarmee 1 kilo werkzame stof per hectare wordt aangevoerd, Dat is aan de orde voor telers die meedoen aan PlanetProof, omdat er een grens zit aan het maximaal aantal kilo’s werkzame stof dat mag worden toegediend. Daar staat tegenover dat de aanvoergrenzen volgens de PlanetProof-richtlijnen voor sommige gewassen zijn versoepeld. Zo ook voor peen, meent Punter. Vorig jaar zat hij met peen in Milieukeur. “Ik moet het nog even goed uitzoeken, maar volgens mij lag de grens volgens Milieukeur op 3,5 kilo per hectare en volgens PlanetProof op 5 kilo.”

“Retail wil zo snel mogelijk naar PlanetProof, dus moeten veel telers snel omschakelen. Het idee erachter is dat dat kan met soepelere regels in vergelijking met Milieukeur. Daardoor zou de totale milieuwinst per saldo groter zijn dan met strengere regels. Ik vind dat je de spelregels voor PlanetProof scherp moet houden, zoals dat bij Milieukeur was. Dan maar met minder telers, want dan zet je in ieder geval echte stappen vooruit.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.