teeltgeluid

1471 bekeken

‘Kwaliteit ijsbergsla super, prijzen zeker niet’

“Afgelopen zaterdag hebben we de laatste ijsbergsla gesneden”, zegt Joep Sprenkeling in Heerhugowaard op woensdag 2 november. Kwalitatief gezien verliep het seizoen super. “We hebben eigenlijk nergens echt last van gehad. Ik weet het nog niet precies, maar we halen zeker een oogstpercentage van 90%.”

Prijstechnisch was zeker geen superseizoen. "Het is goed dat we redelijk wat telen op vaste basis, want verder was het qua prijzen dit jaar gewoon slecht. Het was in Noord-Holland vrijwel het hele seizoen groeizaam weer en in de ons omringende landen ging het ook gemakkelijk. Dan weet je dat de prijsvorming gaat tegenvallen. Ik zie nog wel een bedreiging vanuit Oost-Europa waar ze al aan beregeningsmogelijkheden denken. Ik hoor verder dat er een teler uit het Verenigd Koninkrijk 'voor een habbekrats' een bedrijf in Polen gaat beginnen. Er zijn daar dus kennelijk mogelijkheden. Aan de andere kant kan het daar in de zomer zomaar 40 graden worden."

Prima ras

De laatste plantingen waren vrijwel volledig met het ras Templin. "Dat is voor die periode een prima ras. Het vertoont geen roodverkleuring, ook niet als je hem een paar dagen bewaart, en het ras vormt een mooie bol."

Schappelijke pachtprijzen

Voor het komende seizoen heeft Sprenkeling de percelen al zo goed als rond. "We werken al tientallen jaren samen met twee bollenkwekers en we verstaan elkaar prima. We kennen veel percelen, en als wij ze niet kennen, dan kennen zij ze wel. We gaan goed met de grond om en laten de percelen netjes achter. Op die manier bouw je iets op en dan gaat het huren van percelen vrij gemakkelijk. Ik zeg niet dat dit alle jaren zo is, maar dit jaar in ieder geval zeker weer wel. Nee, de pachtprijzen zijn hier vrijwel niet omhoog gegaan. We praten nog over schappelijke prijzen."

Mooie structuur

Alle percelen liggen ingezaaid met raaigras dat begin januari doodgespoten wordt. Ook de bemesting is inmiddels op orde. "De bollenkwekers mesten de percelen voor hun bollenteelt al goed in. Wij werken de bladresten de grond in en gaan er met de woelpoot doorheen. De bollenkwekers zaaien hun percelen daarna in met raaigras. Na het zaaien wordt er nog gft-compost uitgestrooid om stuiven tegen te gaan en het humusgehalte op peil te houden. Zo krijgen we in het voorjaar een mooie structuur als we weer gaan planten. Verder wens ik alle slatelers veel wijsheid toe, maar vooral een beter teeltseizoen in 2017."

AUTEUR STAN VERSTEGEN

Of registreer je om te kunnen reageren.