‘Geen meeldauw, geen wortelvlieg, geen muizen in peen’

Kees van Woerden in Biddinghuizen klinkt opgewekt: "De prijzen zijn voor de tijd van het jaar goed te noemen. Van wortelvlieg hebben we nauwelijks last gehad. Ik kan nu wel een wat meeldauw vinden, maar dat stelt niet veel voor. Omdat er nauwelijks meeldauw in het loof zit, is er tot nu toe ook geen Alternaria te vinden. Meestal volgen die twee elkaar op. Ik had ook wel problemen met muizen verwacht, maar dat valt hier in de polders erg mee. Ik hoor er niemand over. Hoe het in Friesland is, weet ik niet."

Het enige minpunt op dit moment is de lagere productie. "Die is wel zo'n 15 procent lager dan vorig jaar. Dat komt omdat de wortels door de droogte korter zijn gebleven. En er staan over het algemeen minder planten per hectare. Op één perceel is ook peen met zonnebrand te vinden." Gelukkig gaat de wet van vraag en aanbod in peen op dit moment op: "De prijzen voor biologische peen zitten op 28 à 29 cent per kilo. Ook gangbare peen wordt goed betaald. De peenmarkt is nu een vraagmarkt. Het compenseert zeker de lagere productie. Zoals ik het nu inschat zijn de vooruitzichten ook goed. Maar dat moet je nooit te hard roepen, dat hebben we vorig jaar wel gezien met onder andere de Russische boycot."

Geen puntrot

Hoewel er behoorlijk wat neerslag viel, zijn er geen kwaliteitsproblemen. "Als ik hoor hoeveel problemen er zijn met aardappelen in het Zuidwesten..." Of problemen als puntrot uitblijven, is nog afwachten. "Tot op heden hebben we dat niet, maar ik ben blij dat droger weer voorspeld wordt. Deze week is hier maar een paar millimeter gevallen", aldus Van Woerden op 24 september. Het ras Nairobi is inmiddels een week of drie geleden voor het laatst gerooid, nu is het Nerac wat de klok slaat.

Laarzen staan klaar

Van Woerden stond op het punt om naar de Open Dagen van de rassenfirma's in Noord-Holland te gaan. "Eens kijken wat ze daar te bieden hebben. Ik heb mijn laarzen al klaar gezet!"

Of registreer je om te kunnen reageren.