‘Land pachten is voor ons geen optie’

Pieter Hugo Visser in Zuid-Beijerland teelt met zijn twee compagnons Ard van Gaalen en Arjan de Jong op hun bedrijf Biostee biologische B-peen in een rotatie met uien, aardappelen, knolselderij, erwten, snijmaïs, gras/klaver en Luzerne.

Het vruchtwisselingsschema is 1:6, maar peen zit in een schema van ongeveer 1:12. Afgelopen vrijdag, zaterdag en maandag zaaide hij zijn nieuwe bewaarpeen: 28 hectare met het ras Nerac, 1,8 miljoen zaden per hectare.

Zware grond

Een maand geleden werden de ruggen getrokken. "Dat viel niet mee, want de structuur van de grond is dit jaar wat minder door het uitblijven van vorst. Daarom was de grond ook bij het zaaien nog wat kluiterig. Gelukkig regent het nu wat, dat zal de kieming ten goede komen", verwacht Visser op 27 mei. Voor peenbegrippen teelt hij op zware grond van 25 tot 35 procent afslibbare delen. De grond werd voor het trekken van de ruggen twee keer bewerkt met een snel-eg tot op ruim 20 centimeter. Daarna zijn de bedden gefreesd met een aangepaste aardappelfrees. De bemesting volgt pas later in het seizoen met VinasseKali, voor een sterker loof dat langer groen blijft. Visser heeft de mogelijkheid tot beregenen met een beregeningsboom, zodat hij ook zelf heel geleidelijk water kan geven, als dat nodig is.

Akkermelkdistel uitmergelen

Akkermelkdistel vormt op het bedrijf in de Hoekse Waard een groot probleem. "Daarom kiezen we ook om twee jaar achter elkaar op hetzelfde perceel gras/klaver of Luzerne te zaaien. Op die manier proberen we die akkermelkdistel zo goed mogelijk uit te mergelen. Toch blijft het een hardnekkig onkruid waar je bijna niet vanaf komt. Voor ons als biologische telers is land bij pachten geen optie, want die grond voldoet niet aan onze eisen. We moeten het dus op onze eigen percelen zien rond te zetten." Dat betekent het onkruid vlak voor opkomst van de peen afbranden en later tussen de ruggen schoffelen. "Meestal moeten we er gedurende de teelt dan nog een keer doorheen lopen om te wieden, maar we doen dat eventueel ook met een ligbedwieder.

Tegen wortelvlieg gaat hij vandaag of morgen potjes met uienolie plaatsen om die vlieg op afstand te houden, want ook wortelvlieg vormt een probleem. Bladluizen daarentegen niet.

Staartje van bewaarseizoen

Het bewaarseizoen zit er voor Visser bijna op. "De laatste zitten nog in de koelcel, maar de handel verloopt momenteel moeizaam. De kwaliteit loopt natuurlijk ook wat terug, maar we hebben voor laten spoelen en nog wat extra uitgesorteerd om nog goede kwaliteit te kunnen leveren."

Terugblikkend op het seizoen 2013/2014 toont hij zich tevreden. "Wij telen veel op afspraak en we hebben goed aan de afgesproken volumes kunnen voldoen."

Of registreer je om te kunnen reageren.