‘We zijn nu druk met contacten en contracten’

Het rooien van de biologische peen van Pieter Hugo Visser van de Biostee in Zuid-Beijerland startte in de tweede week van oktober.

"Dat is vrij vroeg en door de prachtige herfst ging het van een leien dakje." Het rooien laat Visser over aan een loonwerker die rooit met een Wulff klembandrooier.
Ook over wat er uit de grond kwam, toont de Zuid-Hollander zich opgetogen. "Ze zijn iets korter en iets kleiner dan in andere jaren en de productie schat ik daardoor toch zo'n 10 tot 15% lager in, maar de kwaliteit is prima en muizenvraat viel bij ons erg mee."

Vraag nog mondjesmaat

De peen van het ras Nerac wordt voor een klein gedeelte rechtstreeks afgezet, de grote meerderheid is in de bewaring terecht gekomen. Dat gebeurt deels bij derden en deels op het eigen bedrijf. Qua vraag naar peen is het begin december nog mondjesmaat. "Dat is niet apart in deze periode. Ons belangrijkste afzetland is Duitsland en daar zijn ze grotendeels zelfvoorzienend, calamiteiten daargelaten. Nederland is toch het land van het vullen van gaten die andere laten liggen."

Visser mikt op de afzet in februari/maart en daartoe is zijn compagnon in deze tijd druk om contacten te leggen en contracten af te sluiten. "Natuurlijk ook voor het komende seizoen." Verder is het onderhoud van de machines momenteel een punt van aandacht.

Mooie start

Na het rooien werd de grond meteen geploegd en ook dat verliep door de ideale omstandigheden perfect. "We maken in ieder geval een mooie start voor het nieuwe seizoen." Een nadeel is dat op een heel vroeg geploegd perceel nu al weer onkruid de kop op steekt. "Als het een keer goed wil vriezen, dan gaan we daar nog een keer met een kop-eg of cultivator overheen. In de biologische teelt is onkruid een van de belangrijkste aandachtspunten."

Of registreer je om te kunnen reageren.