600 bekeken

’Het is niet te heet geworden onder het doek’

Sander Tacken van Taco Agro en Vrankenhof in Meterik begint zo langzamerhand door zijn bewaarpeen heen te raken. “We redden het om tot eind juni peen te leveren voor onze vaste contracten, maar dan zullen de bewaarcellen ook wel leeg zijn. We hoeven dit jaar in ieder geval niet nog naar de vrije markt”, stelt hij vast op 23 mei.

De kwaliteit van de partijen is wat wisselend. “De meeste zijn wel goed, maar in sommige partijen zitten vlekken en rotte punten en dat hadden we eigenlijk niet verwacht.”

Onkruidbestrijding en bijbemesting
Van de vroegst gezaaide peen is het doek in de week voor Pinksteren verwijderd. “Dat was niet omdat het te heet werd onder het doek”, zegt Tacken gekscherend. “Het loof was van dusdanige omvang dat het tegen het doek ging drukken. Ook waren we aan de onkruidbestrijding toe en hebben we bijbemest met 200 kilo per hectare MultiK.” De onkruidbestrijding doet hij met een combinatie van middelen. “Meestal doen we dat in twee behandelingen die we volvelds uitvoeren.” Tijdens de periode dat het doek er nog op lag, werden alle percelen een keer beregend. “Een perceel hebben we twee keer beregend, daar stoof het zelfs nog onder het doek.”

Ervaring opdoen met geurstof
Tegen wortelvlieg werden op enkele percelen tevens flesjes met geurstof aangebracht om deze vlieg te weren uit de percelen. “Het is een methode van Naturin die al een paar jaar bestaat. Er is recent weliswaar een chemisch middel tegen wortelvlieg tijdelijk toegelaten, maar het is goed om ook ervaring op te doen met andere methoden. Je weet maar nooit wat ons in de toekomst nog te wachten staat. Deze methode omvat geen bestrijding van de vlieg, maar het gaat om weren van de vlieg door de geur van uienolie.” De flesjes staan om de 50 meter op paaltjes midden in een bed tegen de rand van een perceel aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.