Vollegrond

Nieuws

Teler Van den Borne start Precisie Academie

Akkerbouwer en precisiepionier Jacob van den Borne begint een opleiding voor precisielandbouw, de Precisie Academie. De opleiding is voor telers en voor mechanisatiebedrijven die de eerste stappen zetten in precisielandbouw.

Van den Borne maakte zijn opleidingsplan bekend op de Precisie Landbouw Dagen op 27 en 28 augustus op zijn bedrijf in Reusel (N.-Br.).

Uitgangspunt voor de opleiding is een cyclus van een jaar, opgeknipt in de vier seizoenen. Aan de basis ligt een e-learningmodule, aangevuld met vier online webinars en vier praktijkdagen. Van den Borne: “Zo nemen we in een jaar tijd de precisielandbouw door. In een volgend jaar kan een verdiepingsslag gemaakt worden.”
Naast zijn akkerbouwbedrijf heeft de teler al eerder het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw opgericht, dat samenwerkt met bestaande onderzoekscentra op het Zuidoostelijk zand.

‘Technisch kan alles, nu de teler nog’

Hij stelt vast dat Nederlandse akkerbouwers en groentetelers de precisielandbouw maar mondjesmaat oppakken. “Ik heb lang gedacht dat de techniek een knelpunt was”, zegt Van den Borne. “Ik zie nu dat dat niet het geval is, technisch kan alles. Waar het op vastzit is op telers, veehouders en mechanisatiebedrijven die ermee aan de slag moeten.”

De Precisieacademie wordt nog in detail uitgewerkt. De bedoeling is een winterbijeenkomst in december, een voorjaarsbijeenkomst in maart, een zomerbijeenkomst in juni en een herfstbijeenkomst half augustus.

Opleiding voor bedrijfshoofd en opvolger

Qua opleidingstarief wordt gedacht aan € 1.000 à € 1.500 per deelnemer per jaar. Van den Borne zou graag zien dat van een bedrijf zowel het bedrijfshoofd als de (beoogde) opvolger samen de opleiding volgen. “Dan gebeurt er iets op zo’n bedrijf, dan worden op precisiegebied stappen gezet.”

In deze video licht Van den Borne de cursusopzet en het doel ervan toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.