Doorgaan naar artikel

Geslaagde pilot gesloten doseersysteem Easyconnect

Uit de pilot in 2020 met het gesloten doseersysteem Easyconnect blijkt dat het systeem niet alleen makkelijker, maar ook sneller werkt dan de gangbare vulmethode van spuittanks. In 2021 wordt de pilot uitgebreid naar 24 bedrijven.

Aan de pilot met Easyconnect in 2020 werkten tien tuinbouw-, akkerbouw- en loonwerkbedrijven mee. Zij hebben Easyconnect op verschillende typen spuitmachines getest. Uit de ervaring blijkt dat het systeem niet alleen makkelijk, maar ook snel werkt. Volgens de ontwikkelaars Adama, BASF, Certis, Corteva, Nufarm en Syngenta zal Easyconcect daarom een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de doelstelling om in 2027 nagenoeg geen emissie van gewasbeschermingsmiddelen meer te hebben.

Gesloten doseersysteem

Easyconnect is een gesloten systeem (closed transfer system) waarin een verpakking wordt geleegd. Primair is het systeem ontwikkeld voor persoonlijke bescherming. Het systeem voorkomt dat de gebruiker in aanraking komt met het middel. Maar minstens zo belangrijk is dat emissie naar de omgeving wordt voorkomen. Bijkomend voordeel is dat plastic verzegelingen onder de dop straks niet meer nodig zijn en dus ook niet meer in de tankvloeistof terecht kunnen komen. Na het legen van de verpakking wordt deze automatisch gereinigd. Dat maakt het tot een volledig gesloten systeem, aldus de toelichting van Corteva.

In 2021 uitbreiding praktijktesten

In 2021 wordt de pilot met Easyconnect uitgebreid naar 24 bedrijven. Zij gaan het systeem in de praktijk toepassen op eigen spuitmachines. Daarbij is er ook nog een uitbreiding van de pilot in de (glas)tuinbouw. Dit om ervaring op te doen met de toepassingen van kleinere hoeveelheden middel én om ervaring op te doen met specifieke gewasbeschermingsapparatuur die in deze sector wordt gebruikt. Naar verwachting komt Easyconnect vanaf 2022 op de markt. Kort daarna, verwacht in 2024, zal het gebruik van Easyconnect, of een vergelijkbaar systeem, verplicht worden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin