Vollegrond

Nieuws

Achteruitrijden en vooruitkijken met omkeerinrichting

Dankzij de omkeerinrichting van het Gelderse mechanisatiebedrijf Vlastuin kunnen chauffeurs hun stoel 180 graden draaien. Voor het bedienen van machines achter John Deere-trekkers hoeven bestuurders voortaan niet meer in een gedraaide houding op hun stoel te zitten.

Vlastuin Mechanisatie is al sinds 2015 bezig met een draaibare stoel in de 6R-serie van John Deere. Het afgelopen jaar heeft de omkeerinrichting meer vorm gekregen, aldus bedrijfsleider Barend van Dijk. De bestaande afwerking wordt vervangen door polyester kappen die ontworpen zijn door Vlastuin Mechanisatie.

CommandARM vaak gebruikt

Vaak wordt de omkeerinrichting samen gebruikt met de CommandARM van John Deere. Dan draait de gehele bedieningsconsole van de trekker mee. Vlastuin vult deze console aan met joysticks waarmee bijvoorbeeld een kraan achterop de trekker bediend kan worden. Een omkeerinrichting inbouwen bij een trekker die uitgerust is met een handgeschakelde PowerQuad-transmissie, is ook geen probleem volgens Van Dijk. Voor het sturen van de trekker kon voorheen alleen gekozen worden voor joystickbesturing. Naast pedalen kun je tegenwoordig bij Vlastuin Mechanisatie ook al kiezen voor een klein stuurtje achterin de cabine.

Lees verder onder de foto.

De omkeerinrichting is niet alleen bedoelt voor stationaire werkzaamheden. Je kunt het systeem ook gebruiken voor bijvoorbeeld werk met de klepelmaaier. - Foto: Vlastuin Mechanisatie
De omkeerinrichting is niet alleen bedoelt voor stationaire werkzaamheden. Je kunt het systeem ook gebruiken voor bijvoorbeeld werk met de klepelmaaier. - Foto: Vlastuin Mechanisatie

Vooral gebruikt in de boomkwekerijsector

De omkeerinrichting wordt volgens van Dijk veel gebruikt in de boomkwekerijsector. Voor trekkers die uitgerust zijn met een kraan of ander werktuig waarbij continue zicht aan de achterzijde nodig is, biedt de omkeerinrichting een perfecte oplossing. Op deze manier kan er efficiënter en comfortabeler gewerkt worden. Met de omkeerinrichting kunnen zowel voor- als achteruitrijdend machines bediend worden.

Binnen veertien dagen ingebouwd

Op dit moment zijn er tussen de tien en vijftien John Deere 6R-trekkers uitgerust met een omkeerinrichting van Vlastuin Mechanisatie. Het inbouwen van een omkeerinrichting neemt ongeveer veertien dagen in beslag.

Of registreer je om te kunnen reageren.