Vollegrond

Nieuws

PlanetProof aantrekkelijker voor EU- inkopers

PlanetProof is gelijkgeschakeld aan andere internationale duurzame teeltkeurmerken.

Het Sustainable Agriculture Initative Platform (SAI) bevestigt dat het keurmerk On the way to PlanetProof voor plantaardige producten duurzaam is. Het is gelijkwaardig aan het gouden niveau van de FSA (Farm Sustainability Assesment). Andere keurmerken als Vegaplan in België hebben dezelfde erkenning, maar beide keurmerken erkennen elkaar niet als gelijkwaardig. Het betekent niet dat Nederlandse supermarkten hun inkoopeis voor PlanetProof nu gaan verleggen naar andere systemen die dezelfde erkenning hebben, zoals Vegaplan.

Inkoopeis

De erkenning door SAI zal daarmee vooral de aantrekkelijkheid van Nederlandse groente en fruit voor buitenlandse verwerkers als Bonduelle vergroten, verwacht Stichting Milieukeur in een toelichting. “Als Bonduelle duurzaam geteelde groente wil inkopen, weten ze dat On the way to PlanetProof voldoet.”

Vertrouwen

Volgens SMK-directeur Gijs Dröge vergroot de erkenning vooral het vertrouwen van internationale stakeholders in On the way to PlanetProof. “De afgelopen vier jaar hebben we hard gewerkt om het certificeringsprogramma te herstructureren voor internationale doeleinden. We hebben dit gedaan in nauwe samenwerking met onze stakeholders, zoals NGO’s, handel, detailhandel en niet in de laatste plaats, de telers. Nu is er, met bijna 35.000 hectare, een breed scala aan plantaardige producten met een On the way to PlanetProof certificaat. Deze worden geproduceerd door meer dan 1.600 telers in Nederland, Spanje, België, Duitsland, Polen, Italië, Frankrijk en Portugal.”

Of registreer je om te kunnen reageren.