Vollegrond

Nieuws

John Deere introduceert slimme camera-stuurautomaat

John Deere introduceert de zogenoemde ‘AutoTrac Vision’, een stuurautomaat voor trekkers die op basis van camerabeelden rijen en ruggen volgt. Daar waar het zicht slecht is, neemt gps het over. De meerprijs grofweg € 3.800.

AutoTrac Vision is al eerder geïntroduceerd in Amerika op zelfrijdende spuiten en grote rupstrekkers. Nieuw is dat de AutoTrac Vision nu leverbaar is op kleinere trekkers uit de 6R, 6M, 7R en 8R/8RT-series. Maar ook op de Europese zelfrijdende spuiten die gebouwd worden in het Nederlandse Horst (L.).

John Deere levert de AutoTrac Vision (achteraf) voor de trekkerseries 6M, 6R, 7R en 8R/8RT. En ook voor de R-serie zelfrijdende spuiten die in het Nederlandse Horst worden gebouwd. - Foto: John Deere
John Deere levert de AutoTrac Vision (achteraf) voor de trekkerseries 6M, 6R, 7R en 8R/8RT. En ook voor de R-serie zelfrijdende spuiten die in het Nederlandse Horst worden gebouwd. - Foto: John Deere

Gebruik A-B-lijnen

In het kort komt het erop neer dat ‘Vision’ de mogelijkheid heeft om de AutoTrac-stuurautomaat te gebruiken op percelen waar zonder gps is gezaaid, of omdat de bekende A-B-lijnen niet beschikbaar of niet handig zijn voor de stuurautomaat. Bijvoorbeeld als je met een trekker met strooier, spuit of mesttank mais na opkomst wil behandelen, dat is het zuiverder om de rijsporen te volgen, dan om (oude) A-B-lijnen te gebruiken. Immers, een zichtbaar gezaaide rij geeft op dat moment een betrouwbaarder rijspoor en minder gewasschade.


 • De camera aan boord van de zelfrijder of trekker scant het gewas af naar zaairijen, spuitsporen of ruggen en volgt deze vanzelf via de stuurautomaat (AutoTrac). Meerprijs voor dit Vision-systeem is grofweg €3.800. - Foto's: John Deere

  De camera aan boord van de zelfrijder of trekker scant het gewas af naar zaairijen, spuitsporen of ruggen en volgt deze vanzelf via de stuurautomaat (AutoTrac). Meerprijs voor dit Vision-systeem is grofweg €3.800. - Foto's: John Deere

 • Op de terminal in de trekker of zelfrijder is zichtbaar hoe het camerabeeld een virtuele rijlijn maakt van (in dit geval) een spuitspoor. Indien alsnog het camerasignaal (deels) wegvalt, dan neemt het gps-systeem het over tot het camerasignaal weer wel sterk genoeg is.

  Op de terminal in de trekker of zelfrijder is zichtbaar hoe het camerabeeld een virtuele rijlijn maakt van (in dit geval) een spuitspoor. Indien alsnog het camerasignaal (deels) wegvalt, dan neemt het gps-systeem het over tot het camerasignaal weer wel sterk genoeg is.

Combinatie met een SF6000-ontvanger en Autotrac-stuurautomaat

De camera speurt op het perceel vervolgens de spuitpaden, zaairijen of ruggen af en stuurt zo de trekker automatisch het veld over. De camera werkt altijd in combinatie met een SF6000-ontvanger en een John Deere trekker met Autotrac-stuurautomaat. Deze Vision-stuurautomaat blijft actief en werkend tot een rijsnelheid van 30 km/u.

Hybride stuurautomaat

De gps-ontvanger op de trekker of zelfrijder meet continu de positie en mocht de camera slecht zicht hebben, vanwege bijvoorbeeld slechte opkomst van planten, dan rijdt de trekker verder op een zelf gecreëerde, denkbeeldige A-B-lijn, die hij doortrekt vanuit de laatst gereden meters. AutoTrac Vision werkt het beste in gewassen vanaf 10 centimeter hoogte, om zo een goed onderscheid te kunnen maken tussen de gewassen en de bodem. En zoals gezegd kan dit ook werken voor spuitsporen of ruggen van aardappelen, wortels of asperges.


 • Zo ziet de camera eruit die je erbij krijgt als je het Vision-pakket aanschaft op de zelfrijdende spuit. De camera hangt in een stevige behuizing en wordt gedempt door vier trillingsrubbers om het beeld (en dus de analyse) zo scherp mogelijk te doen.

  Zo ziet de camera eruit die je erbij krijgt als je het Vision-pakket aanschaft op de zelfrijdende spuit. De camera hangt in een stevige behuizing en wordt gedempt door vier trillingsrubbers om het beeld (en dus de analyse) zo scherp mogelijk te doen.

 • Wie kiest voor het Vision-pakket op een John Deere- trekker, krijgt de camera in een beugel die je net voor de Starfire-gps-ontvanger plaatst. De camera spoort vanaf deze plek de spuitsporen, zaairijen en ruggen op als je door het land gaat.

  Wie kiest voor het Vision-pakket op een John Deere- trekker, krijgt de camera in een beugel die je net voor de Starfire-gps-ontvanger plaatst. De camera spoort vanaf deze plek de spuitsporen, zaairijen en ruggen op als je door het land gaat.

Nog niet in Nederland verkocht

Het systeem is ook in Nederland leverbaar, maar is nog niet verkocht. Vooralsnog werkt dit systeem alleen met het John Deere geïntegreerde AutoTrac-systeem en niet met universele systemen van andere (trekker)merken. Het Vision-systeem kost grofweg € 3.800 en is na-leverbaar voor trekkers uit de John Deere 6M, 6R (niet de modellen met glazen dak), 7R en 8R/8RT-series. En uiteraard de R-serie zelfrijdende spuiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.