Vollegrond

Nieuws

Verschil in productie en bewaarbaarheid rode kool

In een rassenproef bewaarkool kwamen de rodekoolrassen Futurima, Redguard en Rococo qua netto productie direct vanaf het veld als beste uit de bus. Qua bewaarbaarheid gold dat voor Davaro, Lodero, Redguard en Rozera. Daarnaast zaten CBR17-3 en Klimaro in het onderzoek.

De proef werd op het Belgische proefcentrum Inagro in Rumbeke-Beitem op 5 juni geplant. Op 20 september werd de eerste ronde geoogst, op 26 oktober de derde en laatste ronde. De kolen werden na 4 en 6 maanden bewaring beoordeeld. De rassen staan in het proefverslag van de onderzoekers Callens en Desmedt in Proeftuinnieuws 10 van 24 mei alfabetisch gerangschikt. In vergelijking met vorig jaar waren de kolen in zijn algemeenheid minder goed bewaarbaar.

  • CBR17-3 (Uniseeds): Minder goed bewaarbaar, netto productie 71,7,3 ton per hectare. 86,7% marktbaar. Vrij platte, donkere kool. Inwendig gesloten structuur, dikkere ribben, weinig holten, vrij kleine pit.
  • Davaro (Bejo): Goed bewaarbaar, maar op veld al veel slijtage en rotte kolen. Netto productie 55,0 ton. 64,2% marktbaar. Vroeger oogstrijp met minder plantomvang. Inwendig gesloten structuur, weinig holten, bleek van kleur.
  • Futurima (Rijk Zwaan): Iets minder goed bewaarbaar, maar had vroeger geoogst moeten worden. Netto productie 94,2 ton. 98,3% marktbaar. Hoogronde, grove kool met hoogste stukgewicht van 3.017 gram. Inwendig wat lossere structuur met relatief lange pit.
  • Klimaro (Bejo): Minder goed bewaarbaar, netto productie 73,6 ton. 87,5% marktbaar. Wat platte kool met minder gesloten bladeren. Inwendig wat lossere structuur met meer holten.
  • Lodero (Bejo): Goed bewaarbaar, netto productie 68,4 ton met laagste stukgewicht van 2.173 gram. 99,2% marktbaar. Wat platte kool met minder gesloten blad. Inwendig dunne ribben, mooie kleur en vrij grote pit.
  • Redguard (Clause): Goed bewaarbaar, maar na pellen wat bleker. Netto productie 82,1 ton. 91,7% marktbaar. Hoogronde kool met minder goede bladsluiting. Inwendig weinig holten, wat bleke kleur en vrij kleine pit.
  • Rococo (Hazera): Niet goed bewaarbaar, netto productie 80,3 ton. 94,2% marktbaar. Hoogronde, donkere, vrij goed gesloten kool. Inwendig dikkere ribben, iets holten en vrij kleine pit.
  • Rozera (Hazera): Goed bewaarbaar, na pellen mooi donker. Netto productie 68,3 ton. Veel kleine kolen, want pas later oogstrijp. 93,3% marktbaar. Wat platte kool met goede bladsluiting. Inwendig lossere structuur, dikkere ribben, veel holten en vrij grote pit.

Of registreer je om te kunnen reageren.