Vollegrond

Nieuws

Kritiek op veiling en Boerenbond in VRT-reportage

De Belgische veilingen en Boerenbond krijgen stevige kritiek in een documentaire van de Vlaamse omroep VRT over marges in de AGF.

De veilingen zouden er niet meer zijn voor de telers, maar voor hun eigen agenda. En ook de Boerenbond krijgt kritiek op haar opstelling in de margediscussie in Vlaanderen.

In het programma Pano komen tuinders aan het woord die financieel in de problemen zitten door de structureel lage opbrengst, onder meer door weerschade. Pano belicht in het programma het afzetsysteem dat verkoop onder kostprijs mogelijk maakt. Telers willen dat veilingen een verbod instellen op verkoop onder kostprijs. Boerenbond is tegen zo’n verbod omdat inkopers dan in het buitenland gaan kopen.

Veilingen letten vooral op eigen financiën

De kritiek op veilingen is anoniem en komt uit de hoek van oud-medewerkers en bestuurders. De veilingen zouden meer begaan zijn met hun eigen financiën dan met die van de tuinders. Er wordt gesproken over belangenverstrengeling en financieel gesjoemel met als voorbeeld vakanties die worden weggeschreven als bezoek aan buitenlandse beurzen.

De programmamakers lieten in een proef zien dat klanten op de markt €0,10 meer willen betalen als telers daardoor fair betaald worden. - Foto: VRT
De programmamakers lieten in een proef zien dat klanten op de markt €0,10 meer willen betalen als telers daardoor fair betaald worden. - Foto: VRT

De besteding van de € 40 miljoen GMO-subsidies wordt ernstig in twijfel getrokken door de programmamakers, die nader onderzoek aankondigen.

In diezelfde uitzending zegt Philippe Appeltans van de koepel van afzetorganisatie VBT dat de aantijgingen ernstig zijn, maar niet gestaafd worden door feiten, en daarmee cafépraat zijn. Appeltans wijst erop dat GMO-investeringen van veillingen in koelcellen en gebouwen een investering zijn in de teelt van nu en de toekomst.

Telers meer centraal stellen

Ook vanuit de Boerenbond klinkt kritiek op de veilingen. Zoals door fruitbestuurders Christ Wolfcarius en Luc Borgugnons van Boerenbond op Vilt.be. Veilingen moeten de telers meer centraal stellen door bijvoorbeeld ’s avonds in plaats van ’s middags te vergaderen om meer telers te trekken op bijeenkomsten.

Ook wordt het tijd dat veilingen een lidmaatschap jaarlijks opzegbaar maken. Het gebeurt nu dat er steeds meer telers zijn die meer vertrouwen stellen in een retailer of handelaar, dan andere telers in hun coöperatie.

Meer GMO op bedrijven inzetten

Ook moeten veilingen GMO-subsidies vaker inzetten op de teeltbedrijven voor bijvoorbeeld oogstverzekeringen. Nu zijn de verschillen te groot tussen veilingen die soms een kwart van de premie voor verzekeringen dekt of de helft.

Kijk hier de uitzending terug

Of registreer je om te kunnen reageren.