Vollegrond

Nieuws

GroenLinks: ‘Brabant wordt geplastificeerd’

De afdekking van gewassen met folie om warmte vast te houden of om te vervroegen, zorgen ervoor dat ‘de provincie Brabant verdrinkt in landbouwplastic’. Dat moet stoppen, aldus fractievoorzitter voor GroenLinks in de Provinciale Staten Patricia Brunklaus in BN DeStem.

Brunklaus vindt dat er sprake is van een wildgroei in wat ze aanduidt als de plastificatie van Brabantse landbouwpercelen. ‘Het ziet er lelijk uit en het is slecht voor het milieu’, motiveert ze haar boosheid, want door de bedekking zou ‘de bodem stikken, regenwater niet meer weg kunnen lopen, en vogels geen voedsel meer kunnen vinden.’

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Plastic folie

Het gaat over folie die direct op de grond of gewas wordt gelegd, maar ook over tunnelboogjes in aardbeiteelten. Volgens Brunklaus moet er paal en perk aan het gebruik gesteld worden, volgens regels zoals die ook gelden voor de vestiging van kassen. In een poging haar gelijk te krijgen heeft ze daarover vragen gesteld aan het provinciebestuur.

Volgens organisatie ZLTO hangt het gebruik van folie samen met de productie van groenten en fruit van hoge kwaliteit, waar de consument om vraagt.

Of registreer je om te kunnen reageren.