Vollegrond

Nieuws

Patent op klassiek veredelde broccoli verworpen

Het Europees Octrooi Bureau (EOB) heeft het patent van Monsanto op broccoli met een lange steel verworpen. Dit is, voor zover bekend, het eerste patent op een natuurlijke eigenschap dat is herroepen sinds de wijziging van de patentwetgeving in juni 2017.

De broccoli die door zijn lange steel ook machinaal kan worden geoogst, is het resultaat van ‘pure klassieke veredeling’ en daarom niet langer patenteerbaar. Dat concludeert het Europees Octrooi Bureau met de uitspraak van 30 oktober dat de broccoli het resultaat is van uitsluitend klassieke veredeling, dus zonder de toevoeging van een technische stap.

Geen uitvinding van Monsanto

De producten van klassieke veredelingsprocessen zijn sinds 2017 niet langer patenteerbaar. De lange steel, waardoor het hoofd van de broccoli boven de bladeren uitsteekt en machinaal geoogst kan worden, is een eigenschap die van nature in broccoliplanten voorkomt en door verschillende bedrijven gebruikt wordt in hun veredelingsprogramma. Het is dus geen uitvinding van Monsanto.

Met gerust hart verder met veredeling

Bart Vosselman, veredelaar bij de biologische zaadfirma Bolster: “Wij maken in de veredeling van een nieuw broccoliras gebruik van broccoliplanten met een lange steel. Dit veredelingsprogramma was op een laag pitje gezet vanwege het patent van Monsanto. Het risico dat we inbreuk op dit patent zouden maken was simpelweg te groot. Nu kunnen we met een gerust hart verder met de veredeling. We hopen binnen enkele jaren een nieuw broccoliras op de markt te brengen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.