Vollegrond

Nieuws 1 reactie

Drastisch minder insecten in natuur

In 63 beschermde natuurgebieden in Duitsland is sinds 1989 driekwart van de vliegende insecten verdwenen.

De teruggang van het aantal insecten werd al vermoed, maar blijkt veel groter dan gedacht. In Nederland en elders in Europa is de teruggang vermoedelijk net zo groot.

Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen en hun Duitse collega‘s. De ecologen publiceerden hun bevindingen woensdag 18 oktober in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Alarmerend

Afgelopen jaren was al duidelijk dat bepaalde insectensoorten, zoals bijen en vlinders, steeds minder voorkomen in West-Europa en Noord-Amerika. “Maar dat de aantallen van alle vliegende insectensoorten in zo’n hoge mate aan het afnemen zijn als we hier zien in zo’n wijdverspreid gebied, is een nog alarmerender bevinding”, zegt projectleider Hans de Kroon. “Een paar jaar geleden ontdekten we dat insectenetende vogels vooral in aantal achteruitgaan op plekken waar veel neonicotinoïden worden gebruikt, een bepaalde groep insecticiden”, vertelt Hans de Kroon.

Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De Kroon is hoogleraar plantenecologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. “Wij wilden graag weten waar dat aan lag. Zouden er te weinig insecten zijn? Duitse biologen van de Entomologische Vereniging Krefeld vertelden ons toen dat zij daar langetermijndata van hadden”, aldus De Kroon in het NRC.

Eén reactie

  • J.J.W. van Dijk

    Als we kijken naar de teelt in kassen zien we juist dat door een biologisch evenwicht minder insecten voorkomen dan bij een onbalans in het evenwicht. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat door het verbod op bijvoorbeeld DDT er nu juist sprake is van een herstel naar een natuurlijke situatie. Dit aspect is waarschijnlijk niet in het belang van de onderzoekers die op subsidies draaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.