Vollegrond

Nieuws

Omvang schade preimineervlieg vraagt plan van aanpak

Op 1 mei 2016 start in België een project voor het verkrijgen van een goede beheersstrategie voor preimineervlieg. Deze vlieg is met name in de provincies Antwerpen en het oostelijk deel van Oost-Vlaanderen zeer actief en richt veel schade aan.

Omdat de door preimineervlieg veroorzaakte schade van gangen in het blad pas in de oogstperiode duidelijk tot uiting komt, gaan Belgische onderzoekers een waarschuwingssysteem ontwikkelen. Het doel is dat preitelers tijdig maatregelen kunnen nemen om de schade van het insect in de hand te houden. Op dit moment ontberen de Belgen een adequate strategie ter beheersing van deze mineervlieg. Daarom start op 1 mei 2016 het VLAIO-project 'Geïntegreerde beheersing van de preimineervlieg in prei'.

Meerdere doelen gesteld

Naast het opmaken van het waarschuwingsmodel, gebaseerd op een temperatuursommodel, heeft het project zich meer doelen gesteld, zoals het ontwikkelen van een gebruiksvriendelijke identificatiemethode in het veld; het zoeken naar een goede monitoringsmethodiek; het bepalen van de levenscyclus en de fenologie van de preimineervlieg; het voorkomen van natuurlijke vijanden in het veld en integratie van de kennis over de populatieopbouw van de natuurlijke vijanden in de beheersstrategie; het uittesten van verschillende cultuurtechnische teeltmethoden en het bepalen van de efficiëntie van diverse insecticiden met de meest efficiënte toepassingsmethode.

Of registreer je om te kunnen reageren.