Vollegrond

Nieuws

Peenteler overspoeld door wondermiddelen

Proeven moeten helpen om de weg te vinden in de wereld van teeltverbeterende middelen. Het aanbod is namelijk erg groot.

Bodemverbeteraars, bemestingssystemen, bladmeststoffen, groeiverbeteraars. Allerlei hulpmiddelen komen op telers af op de, door de aardappeloogst niet al te druk bezochte, open middag van peenplatform Quality Carrots. Door het brede scala aan wondermiddelen is het moeilijk om door de bomen het bos te zien, blijkt uit de reacties.

Plantaardige 'superwaterabsorber'

Verschillende bedrijven presenteren op de proefvelden hun middelen. Zoals UPL met Zeba: een plantaardige ‘superwaterabsorber op zetmeelbasis’ die water opneemt en vrijgeeft. Of het bodemverbeteringsconcept van Crehumus, ook zo’n fantastisch verhaal. Maar wat werkt nou echt? En onder alle omstandigheden? Wat kost het en wat levert het op?

Boeren zijn terecht kritisch, maar ook zeker geïnteresseerd. "Er is zoveel op de markt, je moet het filteren", zegt een van hen. "Ik denk dat we uiteindelijk toch vooral terugkomen op de basisvoedingsstoffen stikstof, fosfor en kalium", denkt hij.

Bezoekers aan de open middag van peenplatform Quality Carrots bekijken de proeven.<br /><em>Foto: Ruud Ploeg</em>
Bezoekers aan de open middag van peenplatform Quality Carrots bekijken de proeven.
Foto: Ruud Ploeg

Meerjarig onderzoek

De beste manier om wijzer te worden uit de wirwar aan middelen en methodes, is door ze meerjarig te laten vergelijken door een onafhankelijk onderzoeksinstituut. Bij Quality Carrots, aangestuurd door onderzoeks- en adviesbureau Delphy, liggen veel proeven er pas voor de eerste keer. Daaraan zijn dus nog geen conclusies te verbinden, slechts – straks na de oogst – de eerste resultaten. Maar het begin is er en deelnemers zijn enthousiast over de voortzetting van de proeven voor betrouwbare resultaten.

"Al deze mogelijkheden zorgen voor een beetje verwarring", weet Johan Wander van Delphy. "Wij willen de middelen onderzoeken en op basis daarvan in gesprek met de bedrijven; zijn er leuke combinaties te verzinnen? Zo zou je tot superpakketten kunnen komen. Dat maakt het concreet voor telers. Deze proeven zijn een belangrijk onderdeel van ons platform."

Spuittechnieken

Dat geldt ook voor de spuittechnieken die onderzocht worden. De Delphy-demospuit met 4 technieken werd op de open middag getoond. Daar was goede belangstelling voor. Nou zijn akkerbouwers sowieso geïnteresseerd in techniek, maar de toenemende regeldruk rondom driftreductie baart ook menigeen zorgen. "De meesten hebben geen idee wat ze boven het hoofd hangt", zegt een teler. "Dit komt met de traditionele spuitmethode niet goed. We moeten hier echt mee aan de slag."

Of registreer je om te kunnen reageren.