Vollegrond

Nieuws

B-Four Agro schakelt naar sla op water

B-Four Agro in Warmenhuizen gaat uitbreiden met de bouw van een grote tunnelkas om sla op water te kunnen telen. Het bedrijf verwacht in 2018 de eerste fase van de nieuwbouw in gebruik te kunnen nemen.

B-Four Agro teelde vorig jaar ruim 80 hectare sla, 28 hectare bleekselderij en 20 hectare kool. De onderneming wil met de sla vrijwel geheel overstappen op waterteelt. In 2015 werd al een nieuwe loods van 12 meter hoog in gebruik genomen, die voor een deel wordt gebruikt om in 5 lagen sla op water te telen. Voor de laatste fase van deze teelt is een tunnelkas nodig omdat er dan zonlicht nodig is. De tunnelkas van 7 of 8 meter hoog zal in fasen worden aangelegd. Het tempo waarmee wordt gebouwd hangt af van het economisch perspectief voor de nieuwe teeltvorm. De plannen worden nog nader uitgewerkt, meldt AgriHolland naar aanleiding van een bericht in het Noord-Hollands Dagblad.

Voordelen teelt op water

Directeur Willem Bas van B-Four Agro ziet diverse voordelen aan de teelt van sla op water. De teelt valt veel beter te sturen, er zijn vrijwel geen bestrijdingsmiddelen nodig en de verspilling van meststoffen en water is minimaal. Verder maakt het nieuwe systeem productie gedurende het hele jaar mogelijk. Nu kan er alleen van mei tot eind oktober worden geoogst. De andere helft van het jaar moeten klanten de sla uit Spanje betrekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.