Vollegrond

Nieuws laatste update:6 nov 2015

Erwtenras 'Dik Trom' uit jaren zestig komt terug

Het oude streekproduct Dik Trom, een groene erwtenras dat in de jaren zestig en zeventig werd verbouwd, ziet voor een tweede maal het levenslicht. Dat gebeurt zondag 8 november om 15.00 uur bij Restaurant De Zwarte Haan bij St.-Jacobiparochie.

Akkerbouwer Piet Hoekstra in St.-Jacobiparochie heeft met slechts een handvol erwten weer een bloeiende teelt van de Dik Trom opgezet. Deze herintroductie van een oud-streekproduct van de Waddenkust wordt bekroond met het Waddengoud-keurmerk, waarmee het de status Landelijk Erkend Streekproduct krijgt.

Droge erwten raakten in vrij val

De teelt van droge erwten, waartoe de groene erwt behoort, maakte vanaf de jaren negentig een vrije val van ruim 35.000 hectare in 1988 naar 600 hectare in 2013. Consumenten kozen voor sneller en gemakkelijker voedsel boven verse droge erwten met lange bereidingstijd.

Historische gewassen kweken

Teler Hoekstra heeft echter een hobby aan het opnieuw kweken van historische gewassen. "Eerder deed ik het samen met Jaap de Jong uit Oosterbierum al met de Kollumer Zoete Erwt", licht hij toe. "Nu is het de beurt aan de Dik Trom."

De dag na de lancering, maandag, brengt Aardappelgroothandel Greydanus in Heerenveen de Dik Trom op de markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.