Vollegrond

Nieuws

Eiwit uit sla stopt bloeden

De universiteit van Pensylvania heeft aangetoond dat een eiwit dat in sla zit bloedingen kan stoppen. Het eiwit is verwerkt in een nieuw medicijn dat nu getest wordt op mensen.

Een eiwit dat in sla zit heeft de eigenschap dat het bloedingen kan stoppen. Op muizen die aan bloederziekte lijden hebben onderzoekers van de universiteit van Pensylvania dat aangetoond. Zij gaven muizen diepgevroren en vermalen sla gedurende acht weken, twee keer per week. Na een verwonding stolde het bloed van de muizen nu wel.

Goed nieuws voor hemofilie-patiënten

Als dat bij mensen ook het geval is, dan is dat goed nieuws voor patiënten met de bloedstollingsziekte hemofilie. Die slikken tot nu toe medicijnen die hun bloed doen stollen bij een verwonding, maar die medicijnen zijn duur en bovendien kan niet iedereen ze verdragen. Het medicijn met het eiwit uit sla is wel verdraagbaar voor alle patiënten en bovendien is de sla dusdanig genetisch veranderd dat de geneeskrachtige eiwitten altijd werken, volgens onderzoeker Henry Daniell in Dagblad de Limburger. Het voordeel van vriesdrogen en vermalen is verder dat het concentraat buiten de koelkast houdbaar is. Dat is vergelijkbaar met gedroogde kruiden. De onderzoekers kozen voor sla, omdat dit gewas snel veel bladmassa maakt. In bladeren van tabaksplanten zit hetzelfde eiwit.

Of registreer je om te kunnen reageren.