Vollegrond

Nieuws

Preiprijzen zakken door het ijs

Het was al niet veel, maar sinds 15 januari is prei helemaal spot goedkoop. Het blijkt dat in heel Europa het prei-aanbod de vraag ver overtreft. Dat uit zich dan uiteraard in belabberde prijzen.

Het weer... en daarmee is in principe de huidige preimarkt volledig verklaard. De aanvoer is niet beperkt omdat de rooiomstandigheden gunstig zijn en de producties op een maximaal niveau liggen. Daarnaast is de retail gezien de ervaringen van de afgelopen twee jaren huiverig om in deze periode actieweken te houden, want de prijzen kunnen in deze periode zomaar de pan uitrijzen. Het blijft dus wachten op (strenge) vorst in Nederland en/of België of elders in de prei-producerende landen. Als die uitblijft, valt er voorlopig weinig verbetering in de prijsvorming te verwachten.

Spruiten niet beter

Ook spruiten hebben trouwens last van het aanhoudende milde weer. Daar liggen de prijzen al weken op een niveau van gemiddeld zo'n 30 tot 35 cent per kilo en dat is 15 cent onder de kostprijs. De meeste spruitentelers lijken daarom af te stevenen op een zeer matig seizoen.

Prijzen per veiling

Op Veiling REO werden afgelopen week voor prei in de klasse Flandria lang wit prijzen van 14,2 tot 18 cent per kilo genoteerd. Vorige week zat dat tussen 14 een 24,4 cent. De week daarvoor zat het prijsniveau nog op 33,6 tot 38,2 cent.

The Greenery noteerde de afgelopen week prijzen van gemiddeld 11 tot 16,5 cent voor Klasse I lang wit. Er werd echter ook prei klasse I voor 9 cent verkocht en klasse II ging zelfs voor een aangepaste minimumprijs van 3 cent van de hand! Vorige week zaten de gemiddelde prijzen tussen 15,5 en 30,5 cent (op vrijdag 13 januari). Dat was kennelijk de laatste dag van prijzen boven drie dubbeltjes die in de week daarvoor wel nog gehaald werden.

Op ZON fruit & vegetables een vergelijkbaar beeld met deze week prijzen tussen 13 en 19 cent. Vorige week zat dat tussen 17 en 29 cent (op vrijdag 13 januari) en de week daarvoor tussen 30 en 39 cent.

Tendens: gelijke aanvoer met weinig verbetering in de prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.