Vollegrond

Nieuws

Nefyto betreurt EU-besluit neonicotinoïden

Nefyto betreurt het besluit van de Europese Commissie van 24 mei om diverse toepassingen van neonicotinoïden zoals clothianidin, thiamethoxam en imidacloprid tijdelijk te verbieden.

Het gaat hierbij om zaadbehandeling en bodembehandeling, maar ook om bladbehandeling voor bijen aantrekkelijke gewassen. De Europese Commissie stelt dat er aanwijzingen zijn dat de goedgekeurde toepassingen van genoemde stoffen niet langer voldoen aan de Europese toelatingscriteria voor bijen.

Aanleiding voor dat besluit zijn de conclusies van het Europese agentschap Efsa na toepassing van een (concept) beoordelingsmethodiek op basis van bestaande dossiers over neonicotinoïden. De proeven die nodig zijn voor deze methodiek bevinden zich echter veelal nog in de ontwerpfase, omdat de methodiek nieuw is en nog niet is vastgesteld, stelt Nefyto. Ook is volgens Nefyto nog in geen enkele veldproef aangetoond dat genoemde middelen in praktijkrelevante doseringen een effect hebben op de verhoogde wintersterfte van honingbijen. “De onvoorspelbare kaders waar de industrie nu mee te maken heeft, leiden tot discussie bij de gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten of het nog verstandig is te blijven investeren in

onderzoek en innovatie”, aldus Nefyto.

Het besluit betekent voor Nederland dat ruim 150 toepassingen hun toelating (tijdelijk) gaan verliezen en dat er onder meer problemen zijn te verwachten bij de bestrijding van bladluizen in diverse gewassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.