Vollegrond

Nieuws 1 reactie

Dalende trend contractteelt zet door

Het areaal contractgroente is van 2008 tot en met 2011 met 30 procent gedaald, blijkt uit de sectormonitor food van ABN Amro.

De dalende trend zet door, aangezien de contractteelt van groente volgend jaar sterke concurrentie krijgt van de graanteelt. Dit komt door het hoge prijsniveau van granen.

In 2008 was het oppervlakte contractgroente het hoogste van de afgelopen twaalf jaar. Aan de areaaldaling draagt de recordoogst van 2009 sterk bij, maar ook de concurrentie van andere akkerbouwproducten en de verschuiving van teelt naar het buitenland spelen een grote rol. De grootste areaaldaling had plaats in het segment met grootste aandeel, peulvruchten.

De industriële verwerking van groente gaat met deze tendens mee. Ook deze daalt sinds 2008. Dat heeft ook te maken met hoog opgelopen voorraden die de industrie met een kleinere productie wilde wegwerken.

Na een flinke daling in 2012 is de verwerking tot conservengroente weer toegenomen. Met een aandeel van 36 procent zijn champignons de belangrijkste industrieel verwerkte groente geworden. Daarna volgen spinazie, peen, doperwten en sperziebonen. Frankrijk is de grootste concurrent.

De internationale concurrentie op de groenteverwerkende markt is groot. ABN Amro verwacht dat het buitenland de komende jaren steeds belangrijker wordt als toeleverancier van grondstoffen. “Om de internationale concurrentiepositie te behouden is het van groot belang om de beschikking te houden over voldoende grondstoffen tegen concurrerende prijzen”, meent ABN Amro.  “Daarnaast moet worden ingespeeld op trends als gemak, gezond, gevarieerd, duurzaam en een scherpe prijs.”

Petra Vos (Boerderij)

Eén reactie

  • P. Verschuren

    Of dat sectormonitorrapportje kan zo de prullenbak in of Petra Vos moet nog eens kritisch kijken naar wat ze geschreven heeft, maar enzerzijds beweren dat het areaal afneemt omdat de stijgende graanprijs voor concurrentie zorgt en anderzijds schrijven dat om de concurrentiepositie te behouden de pijs laag moet blijven is niet erg zuiver. Ook in Frankrijk hebben ze hogere graanprijzen dus dan blijft de concurrentiepositie gelijk. Met dat rijtje open deuren aan het eind opteer ik voor de prullenbak.

Of registreer je om te kunnen reageren.