Doorgaan naar artikel

Na forse daling licht herstel Vlaamse groentenareaal

Oogst van erwten. Foto: Henk Riswick premium

Oogst van erwten. Foto: Henk Riswick

De Vlaamse groententeelt heeft zich dit jaar door hogere contractprijzen maar licht hersteld van de forse daling in 2022.

Dat blijkt uit voorlopige Vlaamse productiecijfers uit de aanvragen voor Europese landbouwsteun door het departement Landbouw en Visserij. In 2022 was een daling geregistreerd van 20 procent van het areaal, maar na een stevige vraag uit de diepvriesgroentenbranche en dito contracten is het areaal 2,5 procent gestegen. Veel telers houden daarmee vast aan de aantrekkelijk geworden alternatieve teelt granen. Zo ligt het areaal erwten op bijna 1600 hectare, maar was dat in 2021 nog 1899 hectare. Vorig jaar kromp die teelt naar 1485 hectare. Eenzelfde beeld is zichtbaar bij industrieprei. Zo’n 956 hectare is iets meer dan vorig jaar, maar nog bijna 300 hectare minder dan 2021.

Toch zijn er ook dalers in dit marktsegment van de groententeelt. De mindere vraag naar diepvriesspruiten doet het areaal spruitkolen dalen voor het tweede jaar op rij (-7,6%). Het spinazieareaal kent dit jaar een significante daling (-39%) als gevolg van de moeilijke zaaiomstandigheden tijdens het natte voorjaar. De teelt van bloemkool zit duidelijk in de lift als gevolg van de toegenomen vraag door de diepvriesindustrie. Het areaal steeg 12,9%.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin