Doorgaan naar artikel

‘Gewone’ spuiten kunnen niet meer

‘Conventionele’ spuiten sterven uit, je kunt er steeds minder mee. Doppen en machines moeten driftbeperkend zijn.

Maar naast die nadruk op drift, zijn er ook nog zaken als effectiviteit en zuinig zijn met dure middelen. Dat kwam allemaal aan bod, onlangs op een demonstratiedag in Dronten. In printuitgave 23 van Groenten & Fruit (5 november 2021) wordt dieper ingegaan op regelgeving en op technische ontwikkelingen en innovaties, onderstaand is een impressie in beeld te zien.

  • Foto's: Joost Stallen

    Foto’s: Joost Stallen

  • Van de zelfrijdende grote jongens die een demorondje reden, spande een spuit van het Duitse merkt Horsch de kroon, met een werkbreedte van 45 meter. Om de boom in evenwicht te houden, zit er een actief met lucht geregeld systeem op. Het kan trouwens nog wat breder, tot 48 meter. Maar het gaat uiteindelijk om het spuitwerk met zo min mogelijk drift. Dat gaat op deze machine met doppen op 25 centimeter onderlinge afstand.

    Van de zelfrijdende grote jongens die een demorondje reden, spande een spuit van het Duitse merkt Horsch de kroon, met een werkbreedte van 45 meter. Om de boom in evenwicht te houden, zit er een actief met lucht geregeld systeem op. Het kan trouwens nog wat breder, tot 48 meter. Maar het gaat uiteindelijk om het spuitwerk met zo min mogelijk drift. Dat gaat op deze machine met doppen op 25 centimeter onderlinge afstand.

  • De doppen van de Horsch, met 2 doppen per houder (afstand 25 centimeter). Met een schakelsysteem is het mogelijk tussen 2 verschillende doppen te kiezen.

    De doppen van de Horsch, met 2 doppen per houder (afstand 25 centimeter). Met een schakelsysteem is het mogelijk tussen 2 verschillende doppen te kiezen.

  • Nog een brede spuit: de Agrifac Condor met een werkbreedte van 39 meter. En met PWM-dophouders op 25 centimeter (PWM = Pulse Width Modulation, vrij vertaald: het variëren van de openingstijd van de doppen).

    Nog een brede spuit: de Agrifac Condor met een werkbreedte van 39 meter. En met PWM-dophouders op 25 centimeter (PWM = Pulse Width Modulation, vrij vertaald: het variëren van de openingstijd van de doppen).

  • Detail van een PWM-dophouder ( op de Agrifac Condor) 
Door het percentage van de tijd dat de dop open staat variabel te maken, is ook de afgifte van de dop variabel. Het openen en sluiten gebeurt met een elektromagnetisch bediende afsluiter die met een hoge frequentie van tientallen keren per seconde kan openen en sluiten. Door de frequentie hoog genoeg te kiezen, ontstaat toch een egaal spuitbeeld. De pulserend werkende spuitdop wordt gebruikt om de liters per minuut te variëren,  met een constante druk en dus ook constante druppelgroottespectrum Het principe is eenvoudig: staat de dop maar de helft van de tijd open, dan spuit de dop ook maar de helft van het aantal liters. Staat de dop maar een kwart van de tijd open, dan is de afgifte ook maar een kwart.

    Detail van een PWM-dophouder ( op de Agrifac Condor)
    Door het percentage van de tijd dat de dop open staat variabel te maken, is ook de afgifte van de dop variabel. Het openen en sluiten gebeurt met een elektromagnetisch bediende afsluiter die met een hoge frequentie van tientallen keren per seconde kan openen en sluiten. Door de frequentie hoog genoeg te kiezen, ontstaat toch een egaal spuitbeeld. De pulserend werkende spuitdop wordt gebruikt om de liters per minuut te variëren, met een constante druk en dus ook constante druppelgroottespectrum Het principe is eenvoudig: staat de dop maar de helft van de tijd open, dan spuit de dop ook maar de helft van het aantal liters. Staat de dop maar een kwart van de tijd open, dan is de afgifte ook maar een kwart.

  • De Hardi Twin Force is de enige spuit met luchtondersteuning die met 50% driftreductiedoppen op 50 centimeter een erkenning heeft voor 95% driftreductie. Andere luchtzaksystemen komen met 50% driftreductiedoppen op 25 centimeter en verlaagde boomhoogte op 97,5% driftreductie.

    De Hardi Twin Force is de enige spuit met luchtondersteuning die met 50% driftreductiedoppen op 50 centimeter een erkenning heeft voor 95% driftreductie. Andere luchtzaksystemen komen met 50% driftreductiedoppen op 25 centimeter en verlaagde boomhoogte op 97,5% driftreductie.

  • De relatief lichte Mazotti zelfrijder tot 36 meter werkbreedte. Met een enkele ventilator voor de luchtondersteuning. Gewicht 8.000 – 8.500 kilo, richtprijs €250.000 compleet.

    De relatief lichte Mazotti zelfrijder tot 36 meter werkbreedte. Met een enkele ventilator voor de luchtondersteuning. Gewicht 8.000 – 8.500 kilo, richtprijs €250.000 compleet.

  • De nieuwe aanbouwspuitmachine Toselli Mini GTM. Hij kost € 27.000, met een aan een trapezium balancerende 12 meter brede spuitboom met luchtondersteuning en dophouders op 25 cm afstand. De tankinhoud is 600 liter. De spuitmachine is ook leverbaar met 10,5 meter boombreedte voor € 25.900.

    De nieuwe aanbouwspuitmachine Toselli Mini GTM. Hij kost € 27.000, met een aan een trapezium balancerende 12 meter brede spuitboom met luchtondersteuning en dophouders op 25 cm afstand. De tankinhoud is 600 liter. De spuitmachine is ook leverbaar met 10,5 meter boombreedte voor € 25.900.

  • De Wingssprayer heeft stijvere, stabielere vleugels gekregen en is verder aangepast om het gewicht zo veel mogelijk te beperken. De machine is leverbaar met drie dophouder-systemen (afstand 25 centimeter): 1. een enkele dophouder. 2. Twee doppen met twee aparte aanvoerleidingen voor de spruitvloeistof. 3. Twee doppen met één aanvoerleiding en een schakelstift op elke dophouder om razendsnel van de ene naar de andere dop over te schakelen.

    De Wingssprayer heeft stijvere, stabielere vleugels gekregen en is verder aangepast om het gewicht zo veel mogelijk te beperken. De machine is leverbaar met drie dophouder-systemen (afstand 25 centimeter): 1. een enkele dophouder. 2. Twee doppen met twee aparte aanvoerleidingen voor de spruitvloeistof. 3. Twee doppen met één aanvoerleiding en een schakelstift op elke dophouder om razendsnel van de ene naar de andere dop over te schakelen.

  • Wingssprayer: twee doppen met één aanvoerleiding en een schakelstift op elke dophouder om razendsnel van de ene naar de andere dop over te schakelen.

    Wingssprayer: twee doppen met één aanvoerleiding en een schakelstift op elke dophouder om razendsnel van de ene naar de andere dop over te schakelen.

  • Easyconnect. Volgens het actieplan Volksgezondheid moeten spuitmachines vanaf 2024 voorzien zijn van een automatisch vulsysteem voor gewasbeschermingsmiddelen. Dat moet de veiligheid voor de toepasser ten goede komen en morsen van middelen voorkomen. BASF werkt aan het Easy Connect System, Agrotop heeft de Easyflow. Beide systemen dienen hetzelfde doel en waren in Dronten te zien.
Het lijkt erop dat het EasyConnect de beste papieren heeft omdat het vulsysteem wordt ondersteund door de belangrijkste middelfabrikanten. Dit laatste is belangrijk, omdat de middelverpakkingen goed automatisch leeg moeten kunnen lopen en  voorzien moeten zijn van een op het vulsysteem passende sluiting.

    Easyconnect. Volgens het actieplan Volksgezondheid moeten spuitmachines vanaf 2024 voorzien zijn van een automatisch vulsysteem voor gewasbeschermingsmiddelen. Dat moet de veiligheid voor de toepasser ten goede komen en morsen van middelen voorkomen. BASF werkt aan het Easy Connect System, Agrotop heeft de Easyflow. Beide systemen dienen hetzelfde doel en waren in Dronten te zien.
    Het lijkt erop dat het EasyConnect de beste papieren heeft omdat het vulsysteem wordt ondersteund door de belangrijkste middelfabrikanten. Dit laatste is belangrijk, omdat de middelverpakkingen goed automatisch leeg moeten kunnen lopen en voorzien moeten zijn van een op het vulsysteem passende sluiting.

  • Easyflow vulsysteem (Agrotop).

    Easyflow vulsysteem (Agrotop).

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin