Vollegrond

Foto & video

Continu bonen oogsten in weer en wind

De oogst van een aantal gewassen ligt vanwege regen stil, maar de oogst van conserven en sperziebonen gaat gewoon door. De teelt is van zaaien tot oogst gepland om de fabrieken continu van vers product te kunnen voorzien.

Foto

 • Op het landbouwbedrijf van Jan Bakker uit Dronten is loonbedrijf Breure uit Swifterbant met één machine bezig op een hele kavel met 24 hectare boontjes.

  Op het landbouwbedrijf van Jan Bakker uit Dronten is loonbedrijf Breure uit Swifterbant met één machine bezig op een hele kavel met 24 hectare boontjes.

  Foto: Sytze Bakker
 • De machines draaien dag en nacht.  Jacques Francke is nu de chauffeur op de Ploeger plukker, na 12 uur wordt hij afgelost door een collega.

  De machines draaien dag en nacht.  Jacques Francke is nu de chauffeur op de Ploeger plukker, na 12 uur wordt hij afgelost door een collega.

  Foto: Sytze Bakker
 • Normaal is een plukker alleen aan het werk, deze lost de lading dan rechtstreeks in de vrachtwagen. Maar voor deze grote kavel is een overlaadwagen ingezet omdat de plukker anders niet rondkomt.

  Normaal is een plukker alleen aan het werk, deze lost de lading dan rechtstreeks in de vrachtwagen. Maar voor deze grote kavel is een overlaadwagen ingezet omdat de plukker anders niet rondkomt.

  Foto: Sytze Bakker
 • De omstandigheden zijn goed te noemen al is er de afgelopen dagen wel het nodige regenwater gevallen. Om de bodem te ontzien wordt er in de hondengang gereden.

  De omstandigheden zijn goed te noemen al is er de afgelopen dagen wel het nodige regenwater gevallen. Om de bodem te ontzien wordt er in de hondengang gereden.

  Foto: Sytze Bakker
 • Op een monitor zijn de beelden van 4 camera's te zien. Die bij het begin van de transportband krijgt te veel storende blaadjes voor de lens.

  Op een monitor zijn de beelden van 4 camera's te zien. Die bij het begin van de transportband krijgt te veel storende blaadjes voor de lens.

  Foto: Sytze Bakker
 • Vlak achter het plukgedeelte vindt met luchtstromen de eerste schoning plaats. De plukker is een soort draaiende kam die de bonen, maar ook het blad van de stengels stript. De afgezogen bladeren komen naast de gestripte planten weer op het land terecht.

  Vlak achter het plukgedeelte vindt met luchtstromen de eerste schoning plaats. De plukker is een soort draaiende kam die de bonen, maar ook het blad van de stengels stript. De afgezogen bladeren komen naast de gestripte planten weer op het land terecht.

  Foto: Sytze Bakker
 • De bonen gaan op een brede band richting een band met uitstekende pennen die de laatste grove bladeren en andere delen er nog uit harken.

  De bonen gaan op een brede band richting een band met uitstekende pennen die de laatste grove bladeren en andere delen er nog uit harken.

  Foto: Sytze Bakker
 • Daarna worden de bonen met lucht ondersteuning de bunker in geblazen. De sperziebonen moeten een bepaalde grootte hebben, het oogsttijdstip luistert daarom erg nauw.

  Daarna worden de bonen met lucht ondersteuning de bunker in geblazen. De sperziebonen moeten een bepaalde grootte hebben, het oogsttijdstip luistert daarom erg nauw.

  Foto: Sytze Bakker
 • Om de juiste diepte te bepalen rijdt Francke een meter achteruit zodat hij kan zien of alle boontjes eraf zijn en of er geen grond opgeschoven is. Het moment van lossen op de overlaadwagen is een handig controlemoment.

  Om de juiste diepte te bepalen rijdt Francke een meter achteruit zodat hij kan zien of alle boontjes eraf zijn en of er geen grond opgeschoven is. Het moment van lossen op de overlaadwagen is een handig controlemoment.

  Foto: Sytze Bakker
 • Het lossen van de bunker gaat met twee naast elkaar liggende bodemkettingen zodat een vrachtauto of zoals in dit geval de overlaadwagen goed en gemakkelijk afgevuld kan worden.

  Het lossen van de bunker gaat met twee naast elkaar liggende bodemkettingen zodat een vrachtauto of zoals in dit geval de overlaadwagen goed en gemakkelijk afgevuld kan worden.

  Foto: Sytze Bakker
 • Voor het afvullen van de vrachtauto met de overlaadwagen is de chauffeur er bovenop geklommen om aanwijzingen te geven aan de trekkerchauffeur. Door de hoogte heeft hij te weinig overzicht heeft om de auto goed af te vullen.

  Voor het afvullen van de vrachtauto met de overlaadwagen is de chauffeur er bovenop geklommen om aanwijzingen te geven aan de trekkerchauffeur. Door de hoogte heeft hij te weinig overzicht heeft om de auto goed af te vullen.

  Foto: Sytze Bakker
 • De overlaadwagen heeft 5.800 kilo bonen bij zich.  De lading van de walkingfloor bedraagt volgens de chauffeur ongeveer 30 ton. Deze bonen gaan naar Coroos in Geldermalsen.

  De overlaadwagen heeft 5.800 kilo bonen bij zich.  De lading van de walkingfloor bedraagt volgens de chauffeur ongeveer 30 ton. Deze bonen gaan naar Coroos in Geldermalsen.

  Foto: Sytze Bakker
 • Dit perceel is nu ongeveer voor de helft geoogst. Een paar hectare die later gezaaid is komt later. Breure oogst jaarlijks een paar honderd hectare industriebonen.

  Dit perceel is nu ongeveer voor de helft geoogst. Een paar hectare die later gezaaid is komt later. Breure oogst jaarlijks een paar honderd hectare industriebonen.

  Foto: Sytze Bakker

Sytze Bakker

Of registreer je om te kunnen reageren.