Vollegrond

Foto & video laatste update:2 sep 2011

GPS sluipt groenteteelt in

Op 26 augustus werd op de Schoolhoeve Axelwalle in het Belgische Oudenaarde een studiemiddag en demonstraties rond GPS georganiseerd. GPS staat in de Belgische groenteteelt nog in de kinderschoenen. Er werden vijf toepassingen gedemonstreerd: trekken van witlofruggen, planten van bloemkool, schoffelen (langs pionnen), schoffelen en aanaarden van prei en spuiten met sectieafsluiting. Naast deze toepassingen werden praktijkvoorbeelden gepresenteerd, zoals planten (4 rijen) en schoffelen (8 rijen) van industriegroenten; planten, grondbewerkingen en breedwerpig bemesten van bloemkool en prei, ruggen trekken voor peenteelt; ruggen maken en tegelijk folieleggen in courgette met daarnaast planten, schoffelen tussen de folieruggen en de gewasbescherming in die teelt. Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Foto

 • De zwarte detector vóór op de trekker, zorgt ervoor dat de trekker automatisch stopt als er een obstakel opdoemt of als iemand voor de (onbemande) trekker zou lopen. Mocht er wel een chauffeur op de trekker zitten, dan kan hij zijn aandacht volledig op de machine achter de trekker richten.

  De zwarte detector vóór op de trekker, zorgt ervoor dat de trekker automatisch stopt als er een obstakel opdoemt of als iemand voor de (onbemande) trekker zou lopen. Mocht er wel een chauffeur op de trekker zitten, dan kan hij zijn aandacht volledig op de machine achter de trekker richten.

 • Helaas kon deze machine om ruggen te trekken zijn kunsten niet vertonen vanwege de natte bodemomstandigheden. Bij deze combinatie zit er alleen GPS op de trekker, maar de nauwkeurigheid wordt - zeker op hellende percelen - nog groter met ook nog GPS op de machine en dat vergemakkelijkt bovendien latere bewerkingen als zaaien, schoffelen en rooien.

  Helaas kon deze machine om ruggen te trekken zijn kunsten niet vertonen vanwege de natte bodemomstandigheden. Bij deze combinatie zit er alleen GPS op de trekker, maar de nauwkeurigheid wordt - zeker op hellende percelen - nog groter met ook nog GPS op de machine en dat vergemakkelijkt bovendien latere bewerkingen als zaaien, schoffelen en rooien.

 • Op deze schoffelmachine zit wel ook GPS. Dat bespaart een arbeidskracht die normaal gesproken de schoffelmachine stuurt. Een ander voordeel is dat er sneller kan worden gereden.

  Op deze schoffelmachine zit wel ook GPS. Dat bespaart een arbeidskracht die normaal gesproken de schoffelmachine stuurt. Een ander voordeel is dat er sneller kan worden gereden.

 • De side-shift stuurt de schoffel en wordt direct gestuurd door de terminal op de trekker. Op de schoffelmachine zit ook een waterpasbox. De signalen daarvan in combinatie met de positiesignalen van de GPS-antenne regelen de sturing van de schoffelmachine.

  De side-shift stuurt de schoffel en wordt direct gestuurd door de terminal op de trekker. Op de schoffelmachine zit ook een waterpasbox. De signalen daarvan in combinatie met de positiesignalen van de GPS-antenne regelen de sturing van de schoffelmachine.

 • En dan wordt er helemaal niets omgekegeld…

  En dan wordt er helemaal niets omgekegeld…

 • GPS wordt het meest gebruikt bij gewasbescherming om overlappen door middel van sectie- of dopafsluiting te voorkomen. Deze Delvanospuit heeft 5 onafhankelijk afsluitbare secties van 3 meter breed.

  GPS wordt het meest gebruikt bij gewasbescherming om overlappen door middel van sectie- of dopafsluiting te voorkomen. Deze Delvanospuit heeft 5 onafhankelijk afsluitbare secties van 3 meter breed.

 • De teler die deze aangepaste Perdu plantmachine met side-shift gebruikt, wil niet alleen recht in de rij planten, maar ook in vierkantverband. Daarom regelt GPS op deze machine ook de exacte plantafstand in de rij. De teler vindt het een voordeel dat op deze manier bij de oogst met een oogstband ook gemakkelijk dwars tussen de bloemkolen gelopen kan worden.

  De teler die deze aangepaste Perdu plantmachine met side-shift gebruikt, wil niet alleen recht in de rij planten, maar ook in vierkantverband. Daarom regelt GPS op deze machine ook de exacte plantafstand in de rij. De teler vindt het een voordeel dat op deze manier bij de oogst met een oogstband ook gemakkelijk dwars tussen de bloemkolen gelopen kan worden.

 • ‘Showelement…’

  ‘Showelement…’

 • Op het dak van deze trekker van Proeftuin Sint-Katelijne-Waver van rechts naar links de ontvanger voor GPS, de ontvanger voor mobiel internet en de ontvanger voor RTK-GPS. Mobiel internet gaat RTK-GPS steeds meer vervangen en biedt extra mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld buienradar.nl op de terminal in de trekkercabine.

  Op het dak van deze trekker van Proeftuin Sint-Katelijne-Waver van rechts naar links de ontvanger voor GPS, de ontvanger voor mobiel internet en de ontvanger voor RTK-GPS. Mobiel internet gaat RTK-GPS steeds meer vervangen en biedt extra mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld buienradar.nl op de terminal in de trekkercabine.

 • ‘Prei’ planten kort voor de demonstratie schoffelen en aanaarden van prei.

  ‘Prei’ planten kort voor de demonstratie schoffelen en aanaarden van prei.

 • Helaas dus geen echte prei om het resultaat van met name het aanaarden te kunnen zien, maar dat zou op deze natte grond toch een vertekend beeld hebben gegeven.

  Helaas dus geen echte prei om het resultaat van met name het aanaarden te kunnen zien, maar dat zou op deze natte grond toch een vertekend beeld hebben gegeven.

 • Met of zonder GPS? Zelfs bij 2 centimeter nauwkeurigheid zou RTK-GPS dit niet hebben kunnen voorkomen op een smalle, gladde weg met een sloot ernaast… Kost wel een uur wachten totdat de demo ten einde is en ‘Biofrost’ met een trekker weer op (de) weg wordt geholpen.

  Met of zonder GPS? Zelfs bij 2 centimeter nauwkeurigheid zou RTK-GPS dit niet hebben kunnen voorkomen op een smalle, gladde weg met een sloot ernaast… Kost wel een uur wachten totdat de demo ten einde is en ‘Biofrost’ met een trekker weer op (de) weg wordt geholpen.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.