Vollegrond

Achtergrond

Markt: Peenhandel blijft rustig

Er is nog steeds weinig aan de hand op de peenmarkt. De handel is rustig, sommige handelaren hebben het sinds jaren niet zo rustig gehad in deze periode van het jaar.

Spoelers draaien wel goed, maar het is voornamelijk contractwerk dat wordt gewassen. Het voorgaande seizoen vielen de de opbrengsten tegen met hoge prijzen voor vrije peen tot gevolg. Mede daardoor zijn voor dit seizoen meer contracten afgesloten. De contractprijzen liggen op € 9 per 100 kilo en deze worden netjes gerooid en geleverd. De relatief kleine hoeveelheid peen die op de vrije markt is verkocht, ligt op het prijsniveau van € 8.

Een beetje peen naar Oost-Europa

Prijzen staan onder druk door het vrij grote aanbod, terwijl de vraag niet enorm is. Er gaat ook wel een beetje peen naar Oost-Europese landen, maar dat zijn geen grote hoeveelheden. De overzeese afzet naar Afrika loopt niet storm. Senegal neemt prima hoeveelheden peen af. Maar Mauritanië is nog niet aan de markt en daardoor voelt de overzeese afzetmarkt ook rustig aan.

Goede kwaliteit

De kwaliteit is heel goed en percelen peen die eigenlijk al gerooid moesten worden staan er nog. En de peen groeit door, waardoor er flinke opbrengsten komen.

Prognose: prijsdruk

Of registreer je om te kunnen reageren.