Vollegrond

Achtergrond

Markt: Moeizame afzet van peen

B-peen wordt voor zo’n € 7 tot € 8 per 100 kilo verkocht en in grovere peen is nauwelijks handel.

De afzet van peen blijft moeizaam verlopen. Het aanbod is groter dan de vraag. Er is wel handel, maar doordat dit seizoen meer peen is uitgezaaid, blijft de druk groot. B-peen wordt voor zo’n € 7 tot € 8 per 100 kilo verkocht en in grovere peen is eigenlijk geen handel. De beurs in Middenmeer noteerde deze week wel; onveranderd op € 5 tot € 6 per 100 kilo voor C-/D-peen. De meeste spoelerijen werken met vaste klanten, waardoor er weinig kans is op vrije verkoop. De peenmarkt blijft wat dat betreft heel flauw.

Goede kwaliteit

Naast dat het areaal peen groter is, groeit het gewas goed door. De kwaliteit is goed en er is weinig schade door muizenvraat. Er zijn telers die de bewaarwortelen niet voor deze prijzen willen verkopen, waardoor koelingen eerder volgeboekt zullen zitten. Er wordt koelopslag bijgebouwd, maar doordat een grote koelopslaglocatie is verkocht voor andere doeleinden, is de koelopslag dit seizoen per saldo afgenomen.

De handel in bio-peen is niet veel anders dan voor gangbare peen. Vrije biologische peen gaat weg voor relatief lage prijzen; zo’n € 17 per 100 kilo.

Prognose: flauwe peenmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.