Vollegrond

Achtergrond laatste update:7 jul 2021

Markt: prijsvorming ijsbergsla matig

Met actuele prijzen van 20 tot 30 cent per stuk houdt de prijs voor ijsbergsla niet over. ‘Het groeit nu gigantisch hard.’

Een doos ijsbergsla (à 10 bollen) inclusief verpakking komt nu op € 3,50 tot € 4, geeft een teler aan. Haal daar een euro vanaf voor pallet, doos en zakjes, dan resteert een nettoprijs van 25 tot 30 cent per bol. Dat is al een aantal weken zo, geeft een handelaar aan. Hij wijst op het huidige groeizame weer, en op de exportmogelijkheden. Veel sla gaat naar zuidelijke landen, daar zijn ook commissionairs actief voor sla uit Duitsland en Polen. “Daar heb je mee te dealen, dat gaat niet altijd even makkelijk”, aldus de genoemde handelaar. “De daghandel is nu lastig. Het liep alweer wel wat beter dan gisteren, dat geeft wellicht ruimte om een stapje in de prijs te maken. Voor de komende periode ben ik zeker niet pessimistisch.”

Productiehausse en kwaliteitsproblemen

De huidige marktstemming wordt bevestigd door een andere bron, die de export karakteriseert als ‘rellerig’: “Er zijn dagen bij dat exporteurs de sla bijna van de oogstwagen trekken, andere dagen hoor of zie je niets.”

Daarbij komt het effect van het huidige weer. Veel sla waarvan de groei aanvankelijk een achterstand had, rijpt nu versneld af. Dat werkt door in het aanbod, maar ook in de kwaliteit. Niet alle telers kunnen de afrijping bijhouden met oogsten, met het gevaar voor kwaliteitsproblemen door te zware bollen.

Wat de betreft prijsvorming loopt het beeld overigens uiteen. Sommige telers noemen een stuksprijs van 25 tot 30 cent aan de ruime kant. ‘Het is eerder 20 tot 25 cent’, geven ze aan. De verwachting is dat vanaf volgende week de productiehausse en eventuele kwaliteitsproblemen weer achter de rug zijn.

Duur in het winkelschap

Het Duitse ministerie van landbouw (BLE) noteerde in week 25 op de groothandelsmarkten voor Duitse en Nederlandse ijsbergsla een middenprijs per stuk van 59 cent. Dat is zowat vergelijkbaar met een jaar geleden in week 25. De website supermarktscanner.nl noteert onder andere voor ijsbergsla de prijs in het winkelschap in 2020 en 2021. Tot 1 juni was het prijsverloop in beide jaren zowat gelijk, sindsdien is de prijs in 2021 soms het dubbele van vorig jaar. Albert Heijn vraagt deze week € 1,05 per bol, Jumbo 99 cent en Plus en Hoogvliet 89 cent.

Verwachting: aantrekkende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.