Vollegrond

Achtergrond

Markt: Rustig gestemde markt voor vroege peen

De aanvoer van vroege peen vanuit Limburg is in Nederland momenteel bepalend voor de peenmarkt.

Het rooien loopt vlot door, maar de vraag is aan de rustige kant. De sfeer heeft trekjes van de spreekwoordelijke komkommertijd. Wat de telers rooien voor de contractleveranciers, lijkt momenteel voldoende voor de behoefte in de markt. Vrije peen haalt in de sortering B-peen prijzen rond € 25 per 100 kilo, maar het loopt geen storm. Export die er is, gaat hoofdzakelijk naar België. In Duitsland heeft men genoeg aan de aanvoer uit eigen productie.

Goede vooruitzichten

De kwaliteit van het gewas is dit seizoen prima, ook wat betreft sortering. Opbrengsten per hectare variëren tussen 35 en 55 ton. Naar verwachting kan Limburg nog twee, tot misschien drie weken zorgen voor voldoende aanvoer. De vooral in de koude maand april opgelopen groeiachterstand is boven verwachting onderhand wel ingehaald. Het gewas lag tien dagen tot twee weken achter op schema. Na Limburg is het de beurt aan het zuidwesten van Nederland om te zorgen voor vroege peen van de koude grond. De vooruitzichten daar zijn goed, de wortelen staan er prima bij.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.